Новини

Назад

У Маріуполі побудують перший в Україні багатоквартирний «сталевий будинок»

16 жовтня 2020, 19:01
3992
Суспільство

Сьогодні генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков і міський голова Вадим Бойченко заклали «капсулу» в будівництво першого в Україні багатоквартирного будинку зі сталі. Проект будівництва розроблений переможцями конкурсу молодих архітекторів «Steel Freedom Architecture Festival 2018».

«Вперше в Україні будується соціальний житловий будинок зі сталевим каркасом. Він стане знаковим для Маріуполя і країни. Його зовнішній вигляд і технічні рішення будуть повністю відповідати європейським стандартам. Проект дозволить знизити потребу міста в соціальному житлі», - розповів Вадим Бойченко.

Так, у двопід'їздному будинку на 120 квартир по вулиці Амурської буде 8 поверхів. Його каркас зведуть зі сталевих конструкцій. Подібні будинки вже є в більшості країн світу. Наприклад, у США і Великобританії сталеве будівництво в житловому фонді досягає 70%.

«У світі сталеве будівництво - досить затребуваний напрямок. Примітно, що в Лондоні велика частина сучасних хмарочосів, серед яких найвищий в Європі, побудовані з маріупольської стали. Це надихнуло нас на розвиток подібного будівництва в Маріуполі», - зазначив Юрій Риженков.

Група Метінвест спільно з Фондом розвитку Маріуполя на безповоротній основі виготовить металоконструкції каркасу будинку. Завдяки цьому ринкова вартість квадвртаного метра житлової площі буде знижена. Також сталеве рішення дозволить скоротити терміни зведення об'єкта. Уже в грудні 2021 року планується вручити ключі мешканцям нового будинку. У їх число увійдуть представники сфер медицини, освіти, правопорядку і співробітники підприємств.

Також на земельній ділянці облаштують прибудинкову територію, тротуари, зелені насадження, встановлять лавочки, альтанки та інших елементи благоустрою.