Новини

Назад

Маріуполь готовий до другої хвилі коронавірусу

16 жовтня 2020, 17:39
2815
Суспільство, Медицина

У Маріуполі розроблений чіткий алгоритм дій прийому пацієнтів з коронавірусною інфекцією, в разі виникнення другої хвилі поширення COVID-19. Про готовність госпітальних баз в лікарнях розповів міський голова Вадим Бойченко.

Всього в лікарнях міста підготовлено 411 ліжок для прийому хворих COVID-19. З них 201 - для пацієнтів з підтвердженим діагнозом і 210 для тих, у кого є підозра на коронавірус. Вони знаходяться на базі міських лікарень №4, №9 та лікарні швидкої медичної допомоги.

«Маріуполь завчасно почав готуватися до створення умов для боротьби з можливою другою хвилею коронавірусної інфекції. У своїй роботі ми переймаємо світовий досвід і рівняємося на європейські практики. Сьогодні, не чекаючи рішень на рівні країни, діємо згідно ситуації на місцевому рівні. Збільшили кількість ліжок для пацієнтів з COVID-19. Встановлюємо кисневі маски. Забезпечили максимальний захист лікарів»,

- зазначив Вадим Бойченко.

На сьогоднішній день боротьба з поширенням коронавірусної інфекції в Маріуполі ведеться в три етапи.

Перший - створення спеціального провізорного відділення. На місці фахівці зможуть оперативно поставити діагноз, розділивши пацієнтів на тих, у кого ГРВІ, пневмонія або COVID-19. Важливо, що в першу чергу будуть перевіряти ПЛР тести маріупольців, після - зразки, прислані з усієї Донецької області. Також укладено договір з приватною клінікою. Налагоджена робота з обласним лабораторним центром. Це дозволить прискорити процес отримання результатів тесту. Крім цього, в міськлікарні №4 встановлять додаткову ПЛР-лабораторію. В добу вона зможе проводити до трьох тестів по 96 проб за раз.

Другий етап - підключення кисневих масок в палатах. Згідно зі статистикою, в середньому пацієнт без кисневої маски одужує через 15 днів, з кисневою маскою - 10. За підтримки Групи Метінвест вже 103 ліжка оснащені централізованою подачею кисню. За добу споживається до 300 балонів.

«Зараз ведеться монтування додаткового кисневого обладнання в лікарнях №1, №4 та №9», - повідомив заступник міського голови Михайло Когут.

Третій етап - амбулаторне лікування безсимптомних пацієнтів з COVID-19. Для цього, на базі первинних центрів, працюють спеціальні бригади. Вони будуть займатися моніторингом пацієнтів на дому. Також за консультацією можна звернутися в Контактно-комунікаційний центр «15-55».

За рахунок міського бюджету були закуплені засоби індивідуального захисту для медиків. Медичні маски, ізоляційні халати, захисні окуляри, рукавички та інше. Також ведеться робота по закупівлі необхідних медикаментів.

«В рамках першої хвилі на боротьбу з COVID-19 з міського бюджету вже виділено близько 68 млн грн. Робота охоплює сфери медицини, освіти і соціального забезпечення. Також фінансову допомогу надала Група Метінвест. В рамках другої хвилі заплановано фінансування з міського бюджету в розмірі понад 30 млн грн. Дане рішення буде прийматися на наступній сесії міськради», - розповів заступник міського голови Сергій Орлов.

Пацієнтів з пневмонією, але негативним аналізом на COVID-19, будуть приймати в міській лікарні №1 та обласній лікарні інтенсивного лікування. Для цих цілей підготовлено 290 ліжок.

Інформація про виконання карантинних заходів станом на 16 жовтня: 

Охорона здоров'я: 

  • у місті на лікуванні знаходиться 1003 пацієнтів, у яких підтверджено COVID-19. З них 978 – мешканці м. Маріуполя.
  • всі пацієнти перебувають під медичним наглядом;
  • Центрами первинної медико-санітарної допомоги забезпечено медичний нагляд за 662 особами, які контактували з пацієнтами з підозрою та хворими COVID-19 і 1 жителем, який прибув з-за кордону;
  • всього в Маріуполі зафіксовано 1861 випадків захворювання на коронавірус, 857 пацієнтів одужали,є 26 летальних випадки;

Транспорт:

  • міський громадський транспорт працює в штатному режимі;
  • перевезення здійснюється тільки в засобах індивідуального захисту;
  • проводиться щоденне триразове санітарне миття і обробка транспорту. Всі водії та кондуктори оснащені захисними засобами;
  • інформаційні табло і додаток martrans працює в штатному режимі.

Комунальна сфера:

  • всі комунальні підприємства працюють в штатному режимі, надаються всі необхідні послуги жителям;
  • оброблено 4 918 під'їздів;
  • для обробки доріг задіяна спецтехніка. Опрацьовано понад 322 км доріг і 45 км тротуарів;
  • з 18 березня двічі на день проводиться аналіз питної води. Каналізаційних стоків - щогодини. Відхилень немає;
  • КП «Комунальник» сьогодні обробив 1 615 контейнерів із застосуванням деззасобів;
  • На Полігоні оброблено понад 84 одиниці техніки.

Безпека:

  • триває піше патрулювання вулиць міста;
  • працюють спільні патрулі поліції, представників муніципалітету та курсантів старших курсів Донецького юридичного інституту;
  • складено 11 адміністративних протоколів;
  • проведено перевірку 7 осіб, які перебувають на самоізоляції. Порушень не виявлено.

Економіка:

  • відповідальні підрозділи здійснюють контроль над суб'єктами господарювання щодо дотримання карантинних заходів;
  • працюють інспекційні групи;
  • сьогодні в місті працює 23 ринки.

Слідкуйте за оперативною інформацією про епідситуацію в Маріуполі на телеграм-каналі міської ради - https://t.me/mariupolrada