Новини

Назад

Маріуполь – Велика культурна столиця України 2021

04 лютого 2021, 13:45
5871
Суспільство, Культура

У 2021 році Маріуполь буде «Великою культурною столицею України».Сьогодні у Києві міський голова Вадим Бойченко презентував пакет культурно-мистецьких ініціатив «Діалог мовою мистецтва». У заході взяли участь міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів, міській голова Славутича Юрій Фомічев.

Маріуполь отримав статус «Великої культурної столиці» перемігши в програмі Українського культурного фонду. Протягом року у місті будуть реалізовані масштабні культурні проєкти, що об’єднають кращих українських та європейських режисерів, митців та музикантів. Статус «Малої культурної столиці» отримало місто Славутич.

«Ще п'ять років тому складно було уявити Маріуполь, як культурну столицю. За п'ять років ми пройшли великий шлях, подолали масу викликів та разом змогли дійти до бажаної мети - бути вітриною відродженого українського Донбасу. Цю дорогу розвитку ми не змогли б пройти, якби не було головного компонента - діалогу. Діалогу з громадою міста, з міжнародними партнерами, з бізнесом, з жителями інших міст і країн. Культура - це ключовий інструмент об'єднання. І сьогодні через мистецтво ми ведемо діалог миру, розвитку та єднання», - наголосив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Олександр Ткаченко привітав міста з перемогою та зазначив, що програма дозволяє долучитися до європейського процесу. Це, за його словами, відкриває можливості для кооперації з західними країнами.

«Реалізація програми зможе акумулювати погляд на ці міста та регіони. Ініціатива дозволить кооперуватися і розвивати культурний процес в усій Україні», - наголосив міністр культури. 

Як розповіла Юлія Федів, ще у 2016 році Україна приєдналася до програми «Креативна Європа». Виникло бажання, щоб наші міста також могли отримати статус «Культурної столиці Європи».

«Для того, щоб ми могли претендувати на статус «Культурної столиці Європи» треба було започаткувати власну національну програму. Наразі дано старт цій ініціативі. Маю надію, що новий статус стане поштовхом до створення міських фондів культури», - підкреслила виконавча директорка Українського культурного фонду.

Маріуполь реалізуватиме проєкт під назвою «Діалог мовою мистецтва». Протягом року планується втілити в життя одинадцять яскравих ідей. Серед них, відкритий музейний фестиваль «Ніч музеїв» - проєкт про збереження історії, який проведе по маршруту спогадів та колективної пам’яті. В рамках події, унікальні експонати з різних музеїв України, пов’язані з ідентичністю Приазов’я, будуть виставлені у Маріуполі.

Спецподією стане проєкт «Дорога додому» - рефлексія з акцентом на мир та діалог, на те, що нас об’єднує, дає нам надію, наші спільні мрії. Перформанс планується провести на трасі Маріуполь-Донецьк.

Також планується проведення марафону міжнародних резиденцій. Місто стане майданчиком для творення унікальних театральних та перформативних проєктів, основою яких стане місцевий соціокультурний ландшафт. Участь у резиденціях візьмуть відомі українські та європейські режисери та митці.

В рамках дитячого фестивалю «Простір мрій» буде діяти творча резиденція. Результатом стане парк бетонних скульптур у Маріуполі. Ключовими музичними подіями стануть MRPL city festival та фестиваль класичної музики «Mariupol Classic». Маріуполь перетвориться на справжнє музичне містечко, де виступатимуть відомі зірки сучасної та академічної музики, відбудуться оперні та балетні постановки.

Серед інших проєктів - книжковий фестиваль «Mariupol Open Book», арт-резиденція «Пост-мост», фестиваль мультикультурності «Goby fest», фестиваль поколінь «Generation house».

Партнерами виступають: Група Метінвест, Львівська міська рада, ККП «M.EHUB», Національний музей Тараса Шевченка, [STARTUP] ГОГОЛЬFEST.

Фото: Facebook Олександр Ткаченко