Новини

Назад

Французькі підприємці готові розвивати бізнес-клімат Маріуполя

11 липня 2018, 18:32
2496
Суспільство, Економіка

Сьогодні в Маріуполі відбувся круглий стіл на тему: «Французький досвід ведення бізнесу в Україні». Делегація на чолі з Послом Франції в Україні Ізабель Дюмон, міський голова Вадим Бойченко, представники французького бізнесу і місцеві підприємці обговорили перспективи економічного співробітництва та залучення інвестицій у розвиток Маріуполя.

Франція - стратегічний партнер України, країна з багатою культурною, економічною, високотехнологічним і сільськогосподарським досвідом. Вона є одним з головних іноземних роботодавців, який створює нові робочі місця.

«Маріуполь - одне з найбільших міст України. Тут зосереджені великі можливості. Треба подумати, як зробити так, щоб Маріуполь став ключовим містом з точки зору розвитку міжнародних партнерських відносин», - зазначив президент торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

Ізабель Дюмон розповіла, що французька сторона готова співпрацювати з містом: «Маріуполь став символом України, ми бачимо величезні можливості міста. Все це є спільним результатом роботи міської влади, громадянського суспільства та підприємницьких кіл. Наш візит до Маріуполя стане для французьких компаній можливим поштовхом до співпраці. Хочу завершити зустріч з чіткими ідеями та запропонованими проектами з тим, щоб повернутися до Маріуполя знову і привезти вже з собою конкретних інвесторів, які захочуть співпрацювати з містом».

У свою чергу, Вадим Бойченко розповів про розвиток дружби між Маріуполем і Франції. Неодноразові візити в європейську країну дозволили почерпнути новий досвід, ідеї та проекти.

«Ключові кроки до успіху Маріуполя в роботі з міжнародними партнерами: прозора робота, безпека, стратегія розвитку та чіткі вектори роботи. Є реальні проекти, які ми реалізуємо разом з французькими компаніями і нашими міжнародними партнерами. Цього нелегко було домогтися, але у нас вийшло. Наприклад, для створення транспортної моделі працюємо з міжнародною фінансовою корпорацією і ЄБРР. Залучили кредитні та грантові кошти ЄБРР і E5P в розмірі 18 млн євро. Починаємо процедуру закупівлі 72 тролейбусів. За ці кошти ми також відремонтуємо контактну мережу і депо»,
зазначив міський голова.

Мер Маріуполя також розповів, що місто стало на шлях стійкого зеленого розвитку. Паралельно міська влада працює над вирішенням важливих проблем, які стосуються водопостачання, водовідведення, енергоефективності, зовнішнього освітлення та управління відходами ТПВ.

Керівник Економічної місії посольства Венесан Пренго зазначив, що французькі підприємці готові співпрацювати, якщо бачать перспективи розвитку: «Головне дати поштовх для співпраці. Для нас важливо розвивати Схід України, у нас є можливість впливати на хід проектів. Головне, щоб була стратегія розвитку і у Маріуполя вона є».

Президент Асоціації «Україна-Франція» Юрій Гусєв додав, що Франція може надати інструменти та залучити технології для розвитку бізнесу в Україні.

«Перед нами стоять нові виклики. Я впевнений, що завдяки нашому партнерству ми побудуємо нові можливості Маріуполя. Через 5-10 років ми побачимо ці зміни і ще сильніше полюбимо наше прекрасне місто»,
ділиться Вадим Бойченко.

Під час круглого столу підприємці запропонували варіанти співпраці, ідеї щодо розширення бізнесу і налагодженню партнерських взаємин.