Новини

Назад

«Ми обрали Маріуполь - місто, в якому створюють можливості для лікарів», - інтерн Валентина Климович

28 лютого 2021, 13:04
2469
Суспільство, Медицина, Історії маріупольців

Валентина Климович і Софія Косарєва разом вчаться в інтернатурі Донецького медичного університету. Обидві дівчини приїхали до Маріуполя з інших міст України. Зараз готуються стати сімейними лікарями. Практику проходять на базі Центру первинної медико-санітарної допомоги №3. Вони розповіли, чому обрали для навчання наше місто.

Валентина народилася в невеликому містечку Волинської області. У родині ніхто не мав відношення до медицини. Підштовхнув дівчину до вибору майбутньої професії випадок з бабусею.

«Коли я вчилася в сьомому класі, бабуся потрапила до лікарні. По поверненню додому їй необхідно було робити перев'язки, міряти тиск, робити уколи. Я всьому навчилася і почала більше цікавитися медициною. Після цього бабуся хотіла, щоб я стала лікарем», - розповідає дівчина.

Спочатку Валентина надійшла до Ковельського медичного коледжу на фельдшера. Після закінчення навчання пропрацювала п'ять місяців на фельдшерсько-акушерському пункті. Потім вона зрозуміла, що хоче йти далі і вирішила продовжити навчання в медуніверситеті. Довга підготовка та цілеспрямованість дали результат - дівчина поступила до Тернопільського національного медичного університету.

Після закінчення навчання Валентина вийшла заміж за військового. Незабаром його за розподілом направили до Маріуполя. Так, молоде подружжя опинилося у місті на березі Азовського моря. Валентина поступила до інтернатури Донецького національного медичного університету за спеціалізацією - «Сімейний лікар». Для місця практики вибрала Центр первинної медико-санітарної допомоги №3. Тут її підтримали та допомогли.

Велике враження на неї справив лікувальний заклад. За її словами, умови тут створені дуже комфортні як для роботи, так і для пацієнтів. Створено умови для професійного зростання. У захваті вона і від самого Маріуполя.

«Я з маленького містечка, де немає моря і промислових підприємств. Перші дні в Маріуполі я ходила із захопленням. Особливо була вражена красою центру міста під час новорічних свят. Ялинка тут була, напевно, найкрасивіша в Україні. Якби зараз хтось запропонував переїхати до іншого міста, я б відмовилася», - ділиться враженнями майбутній лікар.

Однокурсниця Валентини Софія Косарєва приїхала до Маріуполя з Горлівки. Вона закінчила школу в складному 2014 році, і не сумніваючись прийняла рішення виїхати з рідного міста. Дівчина поступила до Запорізького національного медичного університету. За її словами, рішення пов'язати життя з медициною було визначено наперед.

«У мене мама також лікар. Я з дитинства багато чула розмов про лікарню. Мені було цікаво вивчати, як влаштована людина. Хоча мене також приваблювало право, і я думала поступати на юридичний. Але мама все ж мене переконала йти до медичного», - згадує дівчина.

У Маріуполі у Софії живуть родичі, тому навчання в інтернатурі вирішила продовжити тут. Тим більше зміни, які відбуваються в місті їй дуже подобаються.

«Я приїжджала до Маріуполя протягом останніх п'яти років. Я бачу, наскільки сильно тут все змінюється в кращий бік. Зараз стало дуже красиво. Радує, що розвитку медицини приділяється велика увага. У Запоріжжі таку високу планку має тільки лікарня обласного рівня. У Маріуполі медичні установи виходять на сучасний формат роботи», - ділиться враженнями Софія.

Вона позитивно оцінює зміни в реформуванні системи охорони здоров'я. Їй імпонує ідея сімейного лікаря, який веде всю сім'ю з самого дитинства. Це дозволяє знати всі хвороби та легше приймати рішення про правильне лікування.

Як Софія, так і Валентина відзначають, у Маріуполі вони відчувають особливу зацікавленість і підтримку з боку міста. Міська влада доплачує інтернам стипендію. За їх словами, це мотивує і показує наскільки лікарі важливі для міста.