Новини

Назад

Скіфське золото та картини Марії Приймаченко: що чекає на маріупольців у «Ніч музеїв»

13 травня 2021, 13:07
5317
Суспільство, Культура, Анонси міських заходів

Вже у цю суботу, 15 травня, стартує перший проєкт в рамках Великої культурної столиці України – 2021. У «Ніч музеїв» маріупольці зможуть доторкнутися до скіфської спадщини та побачити унікальні картини всесвітньовідомої художниці Марії Приймаченко. Вхід з 12:00 до 23:00.

Основними локаціями стануть – Краєзнавчий та Художній музеї, Музей народного побуту та Центр сучасного мистецтва ім Куїнджі. Крім того, свої двері відчинять музеї історії Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча, Маріупольського морського торгового порту, історії органів внутрішніх справ, Азовський морський музей.

«У Краєзнавчому музеї маріупольці та гості міста зможуть побачити оригінальні скіфські вироби з унікальною історичною цінністю. Експонати покликані перенести відвідувачів у історію нашої країни та регіону», - розповів заступник міського голови Олександр Кочурін.

Оригінальні скульптури, срібний шолом, кубок, меч та єдина в Україні копія скіфської пекторалі – все це привезли з Інституту археології національної академії наук України. У Художньому музеї виставлять три оригінальні картини Архіпа Куїнджі з Харкова, Києва та Дніпра. Роботи маріупольського генія вперше «приїхали» до міста. 

У Центрі сучасного мистецтва ім. Куїнджі підготовка у самому розпалі. Тут буде представлено 20 картин Марії Приймаченко. Виставка матиме інтерактивну частину.

«Ми хочемо відкрити унікальний світ Марії Приймаченко для маріупольців. Це найбільш яскравий представник наївного мистецтва в Україні. Експозицію буде побудовано у наративному ключі. Через знайомство з картинами художниці, глядачі зможуть зрозуміти ключові етапи її біографії», - зазначив керівник відділу розвитку Національного музею Тараса Шевченка Михайло Зубарь.

Усі відвідувачі отримають культурний паспорт, де зазначено перелік усіх музеїв, де діятимуть виставки. У кожному закладі, який відвідає власник документа, поставлять оригінальні печатки.

Виставки працюватимуть до 28 травня. У всіх музеях будуть дотримуватись карантинних обмеженнь.