Новини

Назад

Маріуполь готується до можливої ​​третьої хвилі COVID-19

27 листопада 2020, 19:20
1839
Суспільство, Медицина

Маріуполь стабілізував ситуацію з COVID-19 і готується до можливої ​​третьої хвилі пандемії. Міський голова Вадим Бойченко поставив завдання директорам лікарень і профільним підрозділам муніципалітету порахувати необхідну для цього кількість ліжко-місць, кисневих точок, медикаментів і засобів індивідуального захисту.

«Ми приймали вірні рішення в боротьбі з пандемією. Якщо в першій хвилі було достатньо 100 кисневих точок, то в другій - ми розгорнули 343. Ці та інші вжиті заходи дозволили нам управляти ліжковим фондом і стабілізувати ситуацію. Якщо в першій хвилі щодня було 50 нових випадків інфікування, то зараз - 150. Це набагато нижче, ніж 400 випадків на добу, які були у жовтні. Зараз в цілому ситуація з COVID-19 лихоманкою проходить по країні тоді, як Маріуполь має стабільну динаміку», - зазначив Вадим Бойченко.

Щоб і далі підтримувати стабільну ситуацію, міський голова розповів про необхідність завчасно почати підготовку до можливої ​​третьої хвилі пандемії, яка може наступити після новорічних свят. За словами директора міської лікарні №9 Олександра Железняка, у Маріуполя для цього є досвід і алгоритм роботи, який допоможе уникнути ускладнень.

«Припускаючи, що буде третя хвиля коронавіруса, ми вже сьогодні проводимо велику роботу з поповнення наших запасів - дезінфікуючих засобів, засобів індивідуального захисту і медикаментів. Також не оценіма допомога комбінатів Групи Метінвесту, які продовжують роботу з проведення кисневих точок», - зазначив він.

Директор міської лікарні №4 Володимир Жігіль підкреслив, що укомплектовані на 3, а по деяких позиціях на 4 місяці вперед. Велику роль у боротьбі з COVID-19 він відводить відповідальному ставленню жителів до картинних обмеженнь.

«Все залежить від дисципліни: носіння маски, обробка рук і дотримання дистанції. Епідеміологічна ситуація в Маріуполі залежить від нашої з вами дисципліни - це стосується кожного з нас», - додав він.

Директор міської лікарні №1 Лариса Мамаєва акцентувала увагу, що після подолання COVID-19 треба бути готовим до грипу, так як це теж серйозна інфекція.

«Ми можемо очікувати третю хвилю коронавируса в другій половині січня, коли пройдуть свята. Чим більше перехворіло людей, тим вище імунітет громади. Щоб прогнозувати перебіг подальшої епідеміологічної ситуації, ми повинні піти шляхом Китаю - вони роблять дослідження певної групи людей на наявність антитіл», - запропонував директор ЛШМД Сергій Орлеанський.

На завершення брифінгу Вадим Бойченко доручив розробити заходи для того, щоб Маріуполь був готовим до можливої ​​третьої хвилі пандемії, зміг захистити медичний персонал та мешканців.

«Наше головне завдання - підтримати стабільну ситуацію, щоб не перевантажувати лікарні. Ми розробимо необхідні заходи і будемо чекати можливу третю хвилю пандемії. Але без твердої і дисциплінованої позиції громади це також неможливо», - зазначив мер, закликаючи жителів дотримуватися правил профілактики і карантинних обмежень.