Новини

Назад

Франція допоможе Україні вирішити проблему водопостачання Маріуполя

29 січня 2019, 13:05
3272
Суспільство

Сьогодні Уряд України та Уряд Французької Республіки підписали Рамковий договір щодо офіційної підтримки проекту з постачання питної води у Маріуполі. Він вирішить питання безпечного та якісного забезпечення водою півмільйонного міста.  Проект став  можливим завдяки підтримці Уряду України – Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Держава виступила гарантом реалізації проекту.

Це новий етап у розвитку нашого міста. Угода дає можливість Маріуполю вирішити одну з ключових проблем - забезпечити жителів якісною питною водою. Це стало можливим завдяки головній реформі - децентралізації. Вона відкрила нові можливості для українських міст. І Маріуполь скористався цією можливістю. Це приклад злагодженої роботи всіх сторін. Упевнений, за такими прикладами майбутнє України,
зауважив міський голова Вадим Бойченко.

Угода передбачає виділення Урядом Франції 64 млн євро на підтримання інвестиційного проекту  за участю Маріупольської міської ради. Цей проект є пілотним для всієї України.

Місцева громада була активною, міський голова та його команда відвідали Францію для того, щоб перейняти досвід найкращих міст. Це – успіх децентралізації і успіх громад, які вміють планувати. Не всі громади встановили планування своїх пріоритетів на найближчі роки
зауважив Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

Згідно документу, Франція надасть кошти, які «покриють» 100% проекту з водопостачання Маріуполя. Так, на 70% придбають товари і послуги у французької сторони, а на 30%  - українські або іноземні товари. Також  кредит включає 1,2 млн євро на фінансування допомоги по управлінню проектами.

Вадим Черниш наголосив, що такі умови кредитування є особливими. Процентна ставка складе всього 0,08% річних, а пільговий період 10 років. Він підкреслив, що до певного етапу працівникам потужних фінансових організацій не дозволялося навіть їздити у відрядження до Маріуполя і це було дуже складно.

«Ви не знайдете такого міста в Україні, де б почалася реалізація подібного проекту», - наголосив Міністр.

Він також підкреслив, що від здатності управління на місцях у громадах залежить підтримка не лише на рівні Кабінету Міністрів, але й міжнародних організацій.

Водозабезпечення – одна з ключових проблем Маріуполя. Цей проект покликаний вирішити питання використання альтернативного джерела водопостачання, мінімізувати втрати води і поліпшити її якість. Ним передбачається будівництво фільтрувальних станцій, водозаборів та оновлення застарілої мережі.

Цей проект водночас амбіційний, бо спрямований на служіння півмільйонному населенню міста Маріуполь, а також скромний, бо потреба постає на регіональному рівні,
зазначила Ізабель Дюмон.

Існуюча схема водопостачання Маріуполя застаріла та потребує значних фінансових ресурсів для проведення ремонту та модернізації. В результаті військових дій в регіоні, був пошкоджений основний канал водопостачання міста. Нині водопостачання Маріуполя здійснюється з резервного Старокримського водосховища, якість води якого не відповідає стандартам. Понад 3 роки жителі міста отримують неякісну воду, ціна якої значно перевищує середньо українські показники.

«Сьогодні ми маємо можливість за 3-4 роки вирішити цю проблему до її 100 річного ювілею», - підкреслив міський голова Маріуполя.