Новини

Назад

Чому МТТУ вимушене підвищити вартість проїзду?

17 червня 2021, 09:48
1681
Суспільство, Транспорт

На найближчому засіданні виконавчого комітету винесуть питання про підвищення вартості проїзду в міському транспорті. Пропонується збільшити тариф в автобусі та тролейбусі до 10 грн, а в трамваї - до 9 грн. Це пов'язано зі збільшенням вартості електроенергії, палива та запчастин.

Як зазначає директор департаменту транспорту і зв'язку Василь Клат, вартість дизпалива з початку 2021 року зросла на 42%. Подорожчання окремих запчастин склало до 96%. Серед них - шини та гальмівні колодки. Наприклад, якщо рік тому одна шина на автобус коштувала 4200 грн., то зараз в двічі більше - 8200 грн.

Крім того, близько 200 тисяч пасажирів мають пільги та користуються правом безкоштовного проїзду. У зв'язку з цим, МТТУ зазнає збитків у розмірі понад 400 млн грн., які покриваються з міського бюджету.

«Ми не можемо нескінченно тягнути гроші з міського бюджету на утримання транспорту. Якщо не підвищити проїзд зараз, ми будемо змушені скорочувати кількість маршрутів, так само як і частоту виходу транспорту, а отже збільшувати час його очікування пасажирами», - зазначив Василь Клат.

Ці фактори змушують підприємство йти на підвищення вартості проїзду. При цьому, економічно обґрунтований тариф для трамвая і тролейбуса становить 21 гривню, а для автобуса - понад 12 грн. Але в департаменті розуміють, що така ціна буде непідйомною для більшості жителів. Тому пропонують мінімальне збільшення вартості.

Василь Клат підкреслив, заощадити маріупольці зможуть за рахунок придбання місячного проїзного квитка. Його вартість складе 450 грн. Для студентів і школярів - 225 грн. У той час як в інших містах ціна проїзного складає від 500 до 1300 грн.

«За п'ять років Маріуполю вдалося повністю оновити транспортний парк. Згадаймо, що в 2015 році в місті не було жодного автобуса. Сьогодні їх більше 60-ти. Якщо ми й надалі будемо фінансувати з міського бюджету МТТУ, доведеться «забирати» гроші з реконструкції та ремонту доріг, шкіл, дитячих садів і парків», - заявив директор департаменту транспорту.

Зазначимо, рішення про підвищення тарифу на проїзд вже прийняті або розглядається в ряді міст України. Так, до 10 гривень подорожчав проїзд у громадському транспорті Києва, Львова, Вінниці, Краматорська.