Новини

Назад

«Вчителю необхідно вміти ставити себе на місце дитини», - Анастасія Ярова

15 вересня 2019, 18:04
1668
Освіта, Історії маріупольців

Вчителька англійської мови школи №51 Анастасія Ярова працює в системі освіти тільки п'ятий рік. Але вже вона змогла увійти до ТОП-50 кращих вчителів України згідно Global Teacher Prize Ukraine. Такий результат може здивувати багатьох, але не учнів молодого педагога. Вони знають, що їх учитель заслуговує на визнання.

У десятому класі, тоді ще не думаючу про педагогіку Анастасію, психолог запитав: «Ким ти хочеш стати?». Відповіді школярка не знала. Але відповіла, що хоче робити щось хороше, приносити добро в світ.

З дитинства Анастасія розривалася між двома варіантами - стати вчителькою або прокурором. У першому випадку продовжила б справу мами, яка викладала в початкових класах. Але в школі більше схилялася до другого варіанту. «Вступити на юридичний не склалося. Тепер я розумію, що на щастя. Тоді я поступила на економічний. Попрацювала за фахом і зрозуміла, що це не моє. Після чого повернулася до бажання піти працювати в школу», - розповідає Анастасія Ярова.

Мама відразу відмовила йти по її стопах - викладати в молодших класах. У школі добре давалася математика. Приймала участь в олімпіадах, перемогала на конкурсах. Піти вивчати іноземну мову підштовхнув один випадок. «Під час роботи бухгалтером, на мене впав шлагбаум. У мене був струс. Я повністю перестала нормально рахувати. Зате мови навпаки стали запам'ятовуватися легко», - говорить вона.

За півроку майбутня вчителька підготувалася до вступних іспитів і стала студенткою Маріупольського державного університету. Після другої вищої освіти Анастасія Ярова пішла працювати в рідну школу №51. На початку було складно. За її словами, перед її приходом до навчального закладу часто змінювалися вчителі англійської: «Діти були підготовлені погано. Вони звикли не працювати на уроках. Я прийшла з ентузіазмом. Спочатку не всі це сприйняли. Багато хто сприймав вороже необхідність щось вчити».

Але молодий педагог не розгубилася. Вирішила не змушувати дітей вчитися, а захопити їх. «Я зрозуміла, що вчителю необхідно вміти ставити себе на місце дитини. Я почала дивитися цікаво було б мені таке викладання. Якщо ні, то і дитину це не зацікавить», - розповідає вчителька.

Викладачка почала проводити конкурси, квести, ставити театральні постановки. Дітей це зацікавило. Зараз вони просяться ходити в підгрупу до Анастасії Ярової.

Керуючись принципом - головне, щоб не було однотипності, - Анастасія Ярова почала щороку вигадувати нові форми проведення занять. Однією з головних «фішок» викладання став міждисциплінарний підхід.

«Як зазвичай проходять, скажімо, тему «Глобальні виклики»? Трохи кажуть, вчать слова за темою і все. Але ми проводимо урок-дослідження. Я включала географію. Учні приходили з контурними картами, де бачили в яких місцях відбувалося найбільша кількість цунамі, землетрусів. Хлопці та дівчата створювали цілу карту, з найбільш безпечними і найбільш небезпечними місцями для життя. Потім підключалася інформатика. Ми проводили веб-квест», - з ентузіазмом розповідає Анастасія Ярова.

При цьому викладачка вирішила не боротися з телефонами, як це прийнято, а використовувати їх. Контрольні учні тепер роблять в своїх смартфонах. Діти відразу бачать результат і не виникає невдоволень щодо оцінок.

За словами вчительки, потрапляння до конкурсу Global Teacher Prize Ukraine став несподіванкою. Вона зізнається, до сих пір не знає, хто її номінував. Не приховує, що потрапити в число кращих було приємно. На питання про те, де бере енергію і сили, Анастасія замислюється. «Справа в тому, що для мене це не робота. Це швидше хобі. Мені це подобається. Це невід'ємна частина мого життя. Я отримую задоволення від спілкування з дітьми, від викладання, від роботи з ними», - відповідає вона.

Головною якістю для сучасного вчителя Анастасія Ярова вважає гнучкість, вміння змінюватися. Зараз вона мріє про створення інноваційної школи. У вільний час багато дивиться онлайн-курсів з англійської мови, любить подорожувати і читати англійську класичну літературу. Але найголовніше, вона впевнена, що тепер знає, ким треба бути, щоб нести добро - учителем.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.