Новини

Назад

У Маріуполі планують використовувати вторинне тепло для опалення будинків

24 липня 2020, 14:40
1099
Суспільство, Житлово-комунальне господарство, Сесії міської ради, Економіка

ККП «Маріупольтепломережа» планує використовувати скидне тепло комбінату «Азовсталь». Інвестиційний проєкт реалізується за програмою «Підтримка централізованого теплопостачання Швеція-Україна (SUDH)» від компанії NEFCO. Близько 30 тисяч мешканців отримають якісні та дешевші послуги з теплопостачання. Передбачено зниження викидів СО2.

Місто отримує фінансову можливість розробити проєкт. Ключове – дозволяє трансформувати вторинне тепло в опалення житлових будинків. Результат - маріупольські сім’ї отримають зниження ціни, а місто - зменшення газоспоживання,
пояснив міський голова Вадим Бойченко.

За словами мера, проєкт пілотний. У разі його успішної реалізації може розширюватися. Зокрема, таким чином планують опалювати школи та дитячі садки. 

Згідно з умовами, «Тепломережа» отримає пільговий кредит у розмірі до 5 млн євро та грантову частину до 1,5 млн євро. Ці кошти компанія NEFCO виділить для модернізації комунального комерційного підприємства. Проєктом передбачено використання скидного пару меткомбінату, модернізацію котелень «Газова», «279 кв», «Схід» та об’єднання їх між собою.

«Реалізація даної ініціативи неможлива без підтримки меткомбіната «Азовсталь» Групи Метінвест. Важливо, що вони погодились підтримати проєкт та стати його активними учасниками. Саме така співпраця між муніципалітетом, комунальним підприємством та приватним бізнесом дала можливість залучити інвестиційні кошти», - зазначив заступник міського голови Сергій Орлов.  

Читайте також наші новини у Facebook та Telegram.