Новини

Назад

У Маріуполі обирають кращий двір і енергоефективний будинок

13 вересня 2019, 15:37
1779
Суспільство, Житлово-комунальне господарство

У Маріуполі проходить міський конкурс з благоустрою «Наше місто - наш дім». На участь в ньому подали 134 заявки. Сьогодні експертна комісія виїхала на об'їзд, щоб визначити кращих в чотирьох номінаціях. До складу комісії увійшли представники райадміністрацій, депутати, співробітники ДРЖКІ і громадські працівники.

За словами начальника управління з питань благоустрою департаменту розвитку житлово-комунальної інфраструктури Вадима Ісакова, в цьому році для мотивації учасників збільшений призовий фонд і переглянуті конкурсні номінації.

«Додано новий конкурсний напрям - «Краща громадська ініціатива ». Дана номінація допоможе показати і розповісти про людей, які не дивлячись на життєві обставини, продовжують міняти навколишній світ на краще і допомагати іншим. Сам конкурс покликаний мотивувати маріупольців до позитивних змін », - зазначив Вадим Ісаков.

Цього року однією з претенденток на перемогу в цій номінації стала переселенка з Широкино Наталія Логозинськая. Вона влаштовує безкоштовні майстер-класи для дітей з приготування бельгійських вафель. Бере активну участь в благодійних зборах і завжди йде на зустріч в організації простору для проведення заходів.

З кожним роком конкурс набирає обертів, багато учасників подають заявки повторно і отримують додаткову фінансову можливість на благоустрій.

Комісія в складі восьми чоловік відвідала об'єкти за номінаціями: «Кращий двір багатоквартирного житлового будинку - ОСББ», «Кращий двір багатоквартирного житлового будинку, крім ОСББ», «Кращі прояви громадської ініціативи» і «Краща вулиця приватного сектора».

Одним з претендентів на перемогу в профільній номінацій став двір за адресою вул. Бахчиванджи, 10/6 та Хмельницького, 8. За цей час мешканці своїми силами, за підтримки міста, кардинально змінили прибудинкову територію. Замінили теплотрасу і водопровідну мережу, закатали асфальт, облаштували парковку і «Затишний двір».

В ході інспекції двору Вадим Ісаков наголосив: «В Україні спостерігається масова тенденція створення ОСББ. Маріуполь сьогодні лідирує в цьому напрямку. Люди відчувають підтримку від міської влади ».

У дворі проведена укладання ФЕМ, встановлен ​​спортивний майданчик, гойдалки, альтанка, лавки та урни. Очікується установка спортивних тренажерів. У разі перемоги планують закупити будівельні інструменти.

Також експертна комісія оцінила хід робіт в будинку за адресою вул. Бахчиванджи 14. Він бере участь в номінації «Кращий енергоефективний багатоквартирний житловий будинок». Тут проводять посилення несучих конструкцій будинку і яскраве облицювання фасаду за кошти міського бюджету.

З 2016 року в будинку регулярно проводять заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності. Встановлено розумна рамка, енергозберігаючі лампи «день-ніч» і пластикові склопакети в під'їздах. Зараз будинок утеплюють уздовж фундаменту - робітники укладають в метрові поглиблення полістирол. Даний метод допоможе зберігати тепло в зимовий період.

«З кожним роком ми бачимо результат заходів з утеплення будинку. У квартирах стало тепліше, а платити ми стали менше», - підкреслила голова ОСББ «Бахчиванджи 14 » Олена Слєпова.

Огляди комісії пройшли у всіх районах міста. За результатами конкурсної оцінки переможців чекають подяки та подарункові сертифікати на суму п'ять і десять тисяч гривень.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.