Новини

Назад

Міська влада Маріуполя мотивує ОСББ на проведення енергозберігаючих заходів

13 червня 2019, 11:11
2318
Суспільство, Житлово-комунальне господарство

На травневій сесії депутатами міської ради прийняті зміни до міської програми «Теплий дім». В рамках цієї програми ОСББ мають право отримати компенсацію з міського бюджету на заходи з термомодернізації будинків в частині вартості матеріалів до 50%. Таким чином, разом з діючою урядовою програмою «теплих кредитів», об'єднання співвласників отримують 90% компенсації за вартість енергозберігаючого матеріалу і обладнання. ОСББ залишається оплатити 10% вартості матеріалів і роботи за проектом.

Тепер ОСББ відповідно до прийнятих змін в програмі отримають ще і компенсацію за процентною ставкою. З огляду на обласну програму компенсації і місцеву програму «Теплий дім», ОСББ від встановленої банком процентної ставки по кредиту залишиться оплачувати лише 1,5% (в середньому процентна ставка по банках, які надають кредити за програмою «теплих кредитів», становить 18%). Решту відсотків компенсує обласний і міський бюджети.

Управління розвитку та підтримки ОСББ ДРЖКІ регулярно проводить навчальні семінари з аспектів термомодернізації багатоквартирних будинків. Так, 10 червня в Ресурсному центрі підтримки ОСББ з питання чистої енергії відбулося навчання голів ОСББ «Енергозбереження - 2019. Як отримати грант фонду енергоефективності». В рамках навчального семінару їм розповіли про основи термомодернізації будинків. Також показані принципові відмінності між програмою «теплих кредитів» і грантами для ОСББ Фонду енергоефективності. На прикладах вже реалізованих заходів в інших ОСББ України розглянуті можливі помилки при виконанні робіт з утеплення, установки енергозберігаючих вікон, індивідуальних теплових пунктів. На прикладі одного ОСББ проведено розрахунок за «теплим кредитом», а також виведений економічних ефект від реалізованих заходів.

Відзначимо, що в 2017 році програмою «Теплий дім» скористалося лише одне ОСББ. У 2018 році видано 10 «теплих кредитів». У поточному році вже 13 ОСББ отримали кредити на заходи, що дозволяють зменшити суми в платіжках. Очікують рішення кредитного комітету ще 10 об'єднань співвласників. Найпопулярнішим заходом є заміна вікон в під'їздах на металопластикові. Також в Маріуполі оформляється перший «теплий кредит» ОСББ на утеплення фасаду будинку.

Тенденція щодо збільшення кількості «теплих кредитів» ОСББ в місті доводить, що кредит для ОСББ - це вигідно.