Новини

Назад

Французькі експерти презентували концепцію реконструкції набережної

26 жовтня 2021, 19:01
2774
Туризм, Розвиток інфраструктури

Сьогодні французькі експерти представили технічну концепцію реконструкції центрального узбережжя Маріуполя. З ним ознайомився міський голова Вадим Бойченко.

«Ми хочемо розкрити туристичний потенціал нашого міста. Реконструкція набережних – один з ключових елементів цієї амбітної мети. Впевнений, оновлення берегової лінії стане новою точкою розвитку міста та перетворить Маріуполь на один з важливих центрів відпочинку України», - наголосив Вадим Бойченко.

Мер додав, що експертні напрацювання стануть технічним завданням для інженерного проєкту, який планується розробити у 2022 році. Безпосередньо роботи з реконструкції мають розпочатися у 2023 році.

Проте, за словами міського голови, невід’ємною частиною для розвитку туризму є побудова аеропорту. Вадим Бойченко зазначив, що це питання вже контролює безпосередньо Президент України. Наразі очікує схвалення потенційна локація для будівництва.

Експертка Алізе Моро розповіла, що концепцією реконструкції пропонується розділити набережну на чотири зони. Кожна з них матиме свої особливості та туристичний магніт. Перша зона – у районі мосту через залізничну колію. Тут зроблять сучасну зону відпочинку. Друга – пірс, де можна облаштувати сучасний яхт-клуб, фестивальну зону та скейтпарк. Третя – територія хвилерізів. Їх пропонують переробити під пірси з місцями для риболовів. Остання зона – тераса з ресторанами.

При цьому, експерти пропонують оновити не лише пляжну зону, але й бульвар. Зокрема, озеленити та розвантажити його. Для цього передбачається організувати дві паркові зони біля північного та південного входів, щоб прибрати автівки уздовж бульвару. Розширити пішохідну зону. Посилити громадський та велотранспорт.

Щоб з’єднати пляж, бульвар та паркову зону організують три маршрути. Один – кільцевий для піших прогулянок, другий – через оглядові майданчики у верхній частині пляжу, третій – за оглядовими майданчиками Приморського парку. Усі вони об’єднаються в районі центрального пірса.

Нагадаємо, раніше завершився міжнародний архітектурний конкурс на реконструкцію Центрального пляжу Маріуполя. Переможець обирався професійним журі та відкритим електронним голосуванням жителів міста. Ним став проєкт української компанії SBM Studio. Технічні концептуальні напрацювання французьких експертів в поєднанні з ідеями переможця архітектурного конкурсу стануть основою для вироблення остаточного проєкту реконструкції Приморського бульвару та Центрального пляжу.