Новини

Назад

Вадим Бойченко у Франції вирішував питання водопостачання Маріуполя

03 липня 2018, 14:01
2391
Житлово-комунальне господарство

У продовження робочої поїздки до Франції, Вадим Бойченко взяв участь у зустрічах, де обговорювалися питання водопостачання та водовідведення Маріуполя, а також очищення міських стоків. За підсумками зустрічей були визначені подальші практичні механізми реалізації співробітництва.

Перша зустріч пройшла в офісі компанії Aqualter, з директором компанії Жан-Ів Тевене. Це велика французька інжинірингова та будівельна група компаній, яка спеціалізується на реалізації проектів водопостачання, очищення води і стоків. Компанія працює на ринку Франції 45 років і впровадила більш 900 проектів по всьому світу. На сьогоднішній день вона має низку унікальних патентів з очищення стоків. Під час зустрічі, представники Aqualter підтвердили свою готовність брати участь в реалізації водних проектів Маріуполя.

В ході візиту міський голова Маріуполя відвідав завод з очищення стоків в м. Шартр. Завод побудований групою компанії Aqualter, яка і взяла на себе питання експлуатації об'єкта. Завод займає площу близько 10 га, забезпечує очистку стоків для 200 тисяч жителів Франції.

В даному проекті реалізовані всі сучасні рішення, які можуть бути застосовані і в Маріуполі:

  • поетапна очистка стоків;
  • використання одночасно як біологічної, так і фізико-хімічної очистки стоків;
  • сушка мулових відкладень в спеціалізованих теплицях, з використанням енергії теплових насосів;
  • повна автоматизація процесів, мінімальне участь людини в управлінні обладнанням.

Після цього, в міністерстві фінансів Франції обговорили питання фінансування проектів водопостачання, водовідведення та очистки стоків Маріуполя. Співробітники Казначейства Франції Жан-Робер Жоану і Олександр Лоран, а також керівники компанії BETEN International розглянули можливості залучення пільгового кредиту від Міністерства фінансів Франції.

Міський голова представив учасникам детальну інформацію про поточну ситуацію в місті, стратегії, перспективи розвитку, а також про ключові проблеми міста. Вадим Бойченко підкреслив важливість і пріоритетність вирішення питань водопостачання міста.

Жан-Робер Жоану зазначив, що між Маріуполем і французькою стороною багато спільного в частині прагнення в наданні якісних адміністративних послуг. У Франції є великий досвід впровадження рішень «Розумного міста» - Smart City, який міг би бути корисний і Маріуполю.

Французькою стороною було підтверджено можливість включити проект по Маріуполю в число проектів, які будуть претендувати на пільгове фінансування від Міністерства фінансів Франції.

Проект пільгового кредитного фінансування є унікальним для України, передбачає тривалу розстрочку по виплаті, низьку процентну ставку і передачу французьких технологій і інженерних рішень в рамках проекту. Сторони домовилися підготувати проектне досьє, яке буде розглянуто на комітеті в Міністерстві фінансів Франції в липні 2018 р.