Новини

Назад

У маріупольських дитсадках з'являються теплі групи та сучасні кухні

15 серпня 2017, 09:25
1235
Освіта, Житлово-комунальне господарство

Маріуполь піклується про підростаюче покоління. Поетапно поліпшуються умови навчання для дітей не тільки в школах, але й в дитсадках. Зокрема, в дошкільних установах міняють вікна, упорядковують харчоблоки, замінюють технологічне обладнання та капітально ремонтують конструктиви. Проконтролював, як реалізуються ці проекти в дитячому садку №108 міський голова Вадим Бойченко.

Разом із завідуючою дошкільним закладом мер подивився на встановлені пластикові вікна, спустився в підвал, перевіривши хід капітального ремонту системи опалення, а також відвідав харчоблок з новим енергозберігаючим обладнанням.

Дошкільному закладу вже більше сорока років. За цей час система опалення прийшла в непридатність, поточні та аварійні ремонти перестали давати результати. Тепер тут ведеться капітальний ремонт системи опалення, який виконується згідно з Програмою по реконструкції та капітальних ремонтів конструктивів загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів на 2017-2021р. Вартість робіт по дитсадку №108 становить понад 1 млн грн. На цю суму передбачено замінити лежаки, стояки, опалювальні прилади та рамки управління. Даний проект реалізується у 7 об'єктах освіти, на його реалізацію з міського бюджету виділено 6,3 млн грн.

На думку мера, в навчальних закладах міста необхідно встановити автоматичні рамки управління, що дозволить істотно знизить енерговитрати.

«Необхідно розробити відповідну програму та системно встановлювати автоматичні рамки управління. Потім пілотно запустити її в шкільних та дошкільних установах, зрозуміти економію та системно рухатися в цьому напрямку. Вивільняючи гроші з операційної діяльності, ми зможемо направляти зекономлені кошти на інвестиційні проекти»,
зазначив Вадим Бойченко.

За програмою «Тепло в кожен клас, кожну групу» в дитячому садку встановили 21 віконний блок на суму понад 117 тисяч гривень. А на створення тут санітарно-гігієнічних умов для харчування дітей шляхом проведення ремонту приміщень харчоблоку та заміни технологічного обладнання заплановано вкласти понад 280 тисяч грн. За бюджетні кошти вже придбано та встановлено дві електричні печі, електросковорода та дві духові печі.

«В рамках проекту «Здорове харчування дітям» в поточному році придбали нове енергоефективне обладнання. Воно сьогодні змонтовано в 28 дошкільних установах. Вартість цього проекту становить понад 2,5 млн грн»,
розповів міський голова.

У дошкільних установах з'явиться не тільки нове обладнання, а й проведуть ремонт харчоблоків. Все це дозволить створити необхідні умови для якісного приготування їжі та заощадити бюджет міста. Нове енергоефективне обладнання окупиться дитсадкам протягом трьох-п'яти років. Керівництво та персонал вже відчувають позитивний ефект - реальну економію електроенергії. Сучасні електроприлади нагріваються в два рази швидше та «працюють, як годинник».

«Наше завдання - створити умови щодо якісного приготування їжі для наших дітей з мінімальними витратами»,
підкреслив Вадим Бойченко.

Завідуюча дитсадка №108 Ірина Молчанова зазначила, що останнім часом місто приділяє пильну увагу розвитку сфери освіти. Нововведення направлені знизити бюджетні витрати, на раціональне використання кожної копійки та гігакалорії.

«Такими кроками ми поступово йдемо до того, щоб зробити дитинство наших дітей щасливим, безтурботним і головне - теплим», - зазначає керівник дошкільного закладу.