Новини

Назад

У Маріуполі зробили унікальну операцію

04 січня 2022, 16:31
1293
Суспільство, Медицина

Маріупольські хірурги Кардіоцентру та спеціалісти Національного інституту хірургії та трасплантології імені Шалімова провели екстрену операцію 70-річній пацієнтці з розшаруванням аневризма аорти. Таке хірургічне втручання проводилося у медичному закладі вперше.

Як розповів директор Лікарні швидкої медичної допомоги Сергій Орлеанський, у 98% розшарування аневризма аорти черевної порожнини закінчується смертю пацієнта. Завдяки тому, що у пацієнтки надрив судини був незначний, вдалося уникнути значної кровотечі та тимчасово стабілізувати стан.

«Завдяки тому, що наша лікарня співпрацює з інститутом Шалімова до Маріуполя прибула бригада судинних хірургів. Вони разом з нашими спеціалістами провели операцію та встановили протези», - розповів лікар.

Жінку оперували чотири хірурги. Один з них, завідуючий відділенням судинної хірургії ЛШМД Антон Матасов. Він розповів, що операція тривала понад 2 годин. Раніше таких втручань маріупольські спеціалісти ще не проводили. Необхідні для операції протези були привезені з Києва.

«Пацієнтка потрапила до відділення у тяжкому стані. Як було виявлено, діагноз був встановлений жінці ще у 2015 році. Проте вона не відвідувала лікаря. А якби звернулася вчасно, то ми б зробили планову операцію, без загрози життю. Тому раджу всім жителям регулярно робити огляд у свого лікаря та не відкладати лікування», - сказав хірург.