Новини

Назад

Таємницю подорожей у часі знає маріуполець Михайло Шехалі

16 березня 2019, 18:38
1320
Суспільство, Громадський бюджет

П'ять років тому Михайло Шехалі разом з групою ініціативної молоді створив клуб історичної реконструкції «Азовська дружина». На сьогоднішній день 20 осіб працюють над відтворенням епох. Повсякденний одяг, аксесуари, святкові костюми, обладунки - все вивчається до найдрібніших подробиць та створюється з нуля. Більшість деталей робиться вручну. Якість тканини, колір, фасон пізнається з різних історичних джерел. З консультацією допомагають співробітники Маріупольського краєзнавчого музею.

«Глибше занурюючись в тему одягу, дізнаєшся, що в образі людини майже кожен гудзик мав значення. Дивлячись на давні наряди можна визначити положення в суспільстві їх власників, походження, професію та багато іншого. З'являється азарт, хочеться знайти якомога більше інформації. Добре, що в XXI столітті є інтернет. Він дозволяє вільно обмінюватися знаннями з такими ж любителями історії, які живуть в інших містах і країнах», - розповідає Михайло Шехалі.

Клуб «Азовська дружина» зібрав людей, захоплених історією. Для них це можливість кожні вихідні збиратися разом і «подорожувати в часі». Але переміститися в середньовіччя - зовсім не суперздатність. Від ідеї до тематичного виїзного походу проходить мінімум місяць копіткої роботи. Це якщо одяг повсякденний. На створення урочистого костюма або бойових обладунків йде набагато більше часу. Починається все з паспорта костюма, в якому вказується період носіння наряду, матеріали, вартість та інші деталі. Викрійки автор розробляє самостійно, так само як і шиє. Для цього в клубі є все необхідне, в тому числі три швейні машинки.

«У нас чоловіки та хлопці вміють поводитися з голкою та ниткою не гірше, а то і краще багатьох дівчат, - сміється Михайло. - Якщо хочеш зробити, щось якісно - зроби це сам. 90 відсотків проекту контролює сам автор, решта - допомога фахівців та інтернет».

Зараз Михайло Шехалі працює в Міському центрі позашкільної роботи за місцем проживання. Веде два історичних гуртка. У тому числі навчає дітей сучасному бою на спортивних мечах і середньовічному поєдинку. Для підлітків Михайло є прикладом, адже зовсім недавно став срібним призером відбіркового всеукраїнського турніру на чемпіонат світу з сучасного Мечового бою.

«В юнацтві захоплення лицарями було способом провести дозвілля. Завжди любив історію, читав багато книг, енциклопедій. Можна сказати, що «Азовська дружина» - втілена мрія», - ділиться Михайло.

Зараз клуб вийшов на новий рівень. Зустрічі «в своєму колі» стали більш відкритими. На різних міських заходах учасники встановлюють тематичні локації - ристалище, стрільбище. Бачачи зацікавленість з боку маріупольців, було прийнято рішення створити масштабний проект, який пізніше назвали «Перехрестя епох». Він містить в собі мобільний тематичний об'єкт.

«Це пересувна виставка, замальовка на тему побуту Приазов'я в минулому. Ми хочемо, щоб підростаюче покоління маріупольців знало історію рідного краю. Читати підручники не так захоплююче, як побачити все на власні очі. Яскрава картинка відкладеться в пам'яті дітей. Можливо, вони захочуть дізнатися більше про «гостей з минулого». Також можна буде приміряти обладунки, потримати меч, лук - все це як ожила комп'ютерна гра. Реальна альтернатива проведенню вихідних вдома, в квартирі», - пояснює Михайло Шехалі.

Проект «Перехрестя епох» виграв у програмі ґрантів «Громадського бюджету». За його кошти буде закуплено матеріал. Пошиттям костюмів, виготовленням інших деталей тематичного об'єкта учасники клубу «Азовська дружина» займуться самостійно.