Новини

Назад

Секретар міськради Степан Махсма: «Прошу городян бути більш активними та використовувати сучасні форми участі в роботі муніципальних служб» (ІНФОГРАФІКА)

05 вересня 2017, 14:32
1291
Діяльність депутатського корпусу

Сьогодні Секретар Маріупольської міської ради Степан Махсма більш детально розповів те, як городяни можуть реалізувати свої права в питанні місцевих ініціатив. Адже в Маріуполі більше року тому було прийнято Рішення про місцеві ініціативи. Незважаючи на це, жителі не проявили активну громадянську позицію і не скористалися тим, що покликане змінити якість їхнього життя.

«Децентралізація та демократичні процеси відкрили для наших громадян широкі можливості впливу та двері в кабінети чиновників. Місцеві ініціативи - це дуже хороший інструмент, який дозволить без бюрократичного зволікання втілити в життя ідеї жителів нашого міста», - зазначив Степан Махсма.

Секретар міськради роз'яснив, що запропонувати внесення місцевої ініціативи та підтримати її можуть жителі міста, які зареєстровані та проживають в Маріуполі не менше року, а також є дієздатними і мають право голосу на виборах. Якщо пропозиція вноситься щодо приватного сектора - ініціативна група, що складається з 3 чоловік, повинна зібрати 150 підписів жителів. Мешканці багатоповерхового будинку збирають ініціативну групу з 5 осіб та 300 підписів.

У міській раді розробили покрокову інструкцію з етапами проходження ініціативи. Пакет документів повинен містити опис проблеми; при наявності, проект рішення; інформацію про учасників ініціативної групи; контактні дані уповноваженого представника цієї групи; підписні листи.

Ініціативна група вносить підписане всіма учасниками повідомлення про місцеву ініціативу на ім'я секретаря міської ради. Воно реєструється як вхідна кореспонденція. Після цього проходить перевірку на відповідність вимогам Положення про місцеві ініціативи. Якщо пакет документів сформований правильно, то пропозиція публікується на офіційному сайті міськради в розділі "Громадська участь" та потрапляє на розгляд депутатів. Всі процедури з підготовки проекту рішення до розгляду і його узгодження беруть на себе профільна комісія та Секретаріат ради. Розглядається ініціатива на пленарному засіданні. Результат розгляду - реалізація проекту.

Степан Махсма підкреслив: «Питання місцевих ініціатив знаходиться на моєму особистому контролі. Для нас важлива думка маріупольців, їхні пріоритети в питаннях розвитку міста. Прошу городян виявляти активність та використовувати сучасні форми участі в роботі муніципальних служб».