Новини

Назад

Надання медичної допомоги після реорганізації ургентних лікарень Маріуполя

04 грудня 2017, 14:09
4421
Суспільство, Медицина

У Маріуполі реорганізується система надання ургентної допомоги з метою подальшого поліпшення організації екстреної хірургічної, травматологічної та нейрохірургічної допомоги населенню міста та прилеглих районів.

Так, у Маріуполі організовуються дві багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування - ГБ №1 і ГБ №4 (замість шістьох чергових по окремих напрямках). Надання екстреної медичної травматологічної допомоги з 1 грудня буде здійснюватися ургентними бригадами багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування №1, №4 та обласної лікарні інтенсивного лікування (раніше ГБ №2) по всьому місту, по черзі, цілодобово, відповідно з графіком чергувань.

У Маріуполі функціонують три міжрегіональних хірургічних центра: по лікуванню гострого панкреатиту (ГБ №1), торакальний центр (ГБ №4), центру шлунково кишкових кровотеч (БІЛ). Хворі з названої вище патологією госпіталізуються в центри щодня, цілодобово.

Міський центр по лікуванню механічних жовтяниць (ГБ №1) приймає хворих після попереднього обстеження в плановому порядку в робочий час з 8-00 до 15-00. Хворі з ускладненнями механічної жовтяниці (больовий синдром, явища холангіту) госпіталізуються в ургентні лікарні з подальшим переведенням хворих в міський центр ГБ №1.

Екстрена нейрохірургічна допомога здійснюється щодня, цілодобово в нейрохірургічному відділенні обласної лікарні інтенсивного лікування м. Маріуполя. Хворі з опіками госпіталізуються щодня, цілодобово в опікове відділення ГБ №1.

Містяни з відмороженням госпіталізуються в хірургічні відділення за місцем проживання щодня, цілодобово. Жителі Кальміуського району та працівники ПрАТ ММК ім Ілліча госпіталізуються цілодобово в опікове відділення ГБ №1.

Хворі та постраждалі, які самостійно звернулися за медичною допомогою в будь-який час доби в приймальне відділення багатопрофільних лікарень міста, в обов'язковому порядку підлягають первинному медичному огляду з наданням первинної медичної допомоги і подальшого, за показаннями, напрямку на стаціонарне або амбулаторне лікування.

Ургентна допомога дітям (до 18 років) надається щодня, цілодобово в дитячому хірургічному та травматологічному відділеннях КЗ «Маріупольське територіальне медичне об'єднання здоров'я жінки і дитини» (раніше ГБ №3).

Хворі з щелепно-лицевої травмою госпіталізуються в відділення щелепно-лицьової хірургії ЛШМД щодня цілодобово.

До контингенту хворих, яким потрібна цілодобова централізована екстрена хірургічна та травматологічна допомога в чергових (ургентних) лікарнях відносяться: хворі з гострим апендицитом, гострим холециститом, перитонітом, защемленої грижею, гострої кишкової непрохідності, перфоративного виразкою шлунка і 12-палої кишки, відкритими і закритими травмами живота, переломами кінцівок і кісток тазу, гострими артеріальними тромбозами і емболії кінцівок, травмами магістральних судин незалежно від місця проживання (переселенці,  відпочиваючі, гості міста, відрядження)

Жителі Нікольського (Володарського) та Мангушського районів госпіталізуються щодня, цілодобово в хірургічне та травматологічне відділення обласної лікарні інтенсивного лікування (раніше ГБ №2).

Доставка хворих з екстреної хірургічної, травматологічної та нейрохірургічної патологією в лікувальні установи міста здійснюються щодня, цілодобово бригадами швидкої медичної допомоги.

Хворі з гнійно-запальними захворюваннями (П-1) - абсцеси, флегмони, карбункули, мастити, панариції, парапроктіти, гострі флебіти підшкірних вен кінцівок, ускладнені геморої, нагниваючи кісти куприка, гнійні бурсити, рожисті запалення бульозної-некротичної форми, кровотечі при неоперабельних стадіях раку шлунка, кишечника, молочних залоз-підлягають наданню екстреної медичної допомоги цілодобово в хірургічному відділенні за місцем проживання.

У зв'язку з закриттям міського травматологічного пункту на базі ЛШМД надання амбулаторної допомоги травмованим хворим буде здійснюватися в наступному режимі - з 8-00 до 15-00 в робочі дні в хірургічних і травматологічних кабінетах центрів первинної медико-санітарної допомоги за місцем проживання (за відсутності фахівців даного профілю в ЦПМСП - у відповідних відділеннях лікарень за місцем проживання). У вихідні та святкові дні - цілодобово, в робочі - з 15-00 до 8-00 в пунктах надання екстреної травматологічної та хірургічної допомоги чергових (ургентних) лікарень відповідно з графіком чергувань.

Також у зв'язку з організацією на базі ГБ №9 лікарні планового лікування та, з огляду на інтереси жителів Приморського району - в хірургічному відділенні ГБ №9 буде цілодобово надаватиметься допомога контингенту хворих, зазначених в П-1 та надання амбулаторної допомоги травмованим хворим району в пункті надання екстреної хірургічної і травматологічної допомоги ГБ №9 з 8-00 до 15-00. Обов'язковій госпіталізації в відділення планового лікування ГБ №9 підлягають жителі Маріуполя з ілеофеморальними тромбозами, хронічними тромбофлебитами нижніх та верхніх кінцівок, ПТФС, хворі з довгостроковими ранами, що не гояться, трофічними виразками різного генезу і локалізації, хворі на облітеруючий атеросклероз і ендатртереітом нижніх і верхніх кінцівок до 3 стадії порушенням кровообігу, діабетичною стопою до 3 ступеня трофічних порушень, хворобою Рейно.