Новини

Назад

Маріуполь взяв участь у засіданні Правління Асоціації міст України (ФОТО)

19 лютого 2020, 11:05
935
Діяльність депутатського корпусу

У Київській міській адміністрації відбулося чергове засідання Правління Асоціації міст України. За дорученням міського голови Вадима Бойченка Маріуполь представляв секретар міської ради Степан Махсма.

Учасники розглянули пропозиції Асоціації щодо змін до Конституції України у частині територіальної організації влади та місцевого самоврядування. 

Концепцією, розробленою АМУ, пропонується ввести дворівневе місцеве самоврядування: первинний рівень - муніципалітет і вторинний рівень - область. Як зазначив голова АМУ, мер Києва Віталій Кличко, на рівні муніципалітету необхідно зберегти модель сильного мера. «Жителі кожного муніципалітету повинні обирати своїх депутатів до обласної ради, а муніципальні ради можуть їх відкликати. При тому, що найважливіші рішення обласної ради вимагають проведення консультацій з муніципальними радами. А рішення обласних рад пропонується, щоб виконували їх виконавчі органи ", - підкреслив він.

Серед найголовніших змін, як зазначив Степан Махсма, Правління Асоціації міст України рекомендує схвалити проект закону, що дозволить покращити фінансові спроможності місцевих бюджетів. «Ми довго шли до цього та сьогодні в проекті закону говоримо про те, що базову дотацію необхідно спрямовувати до бюджетів громад у 100% обсязі замість 80%, як є наразі. А реверсну - спрямовувати до Держбюджету в розмірі 20%, замість діючих 50 відсотків. Це нові можливості для громад на місцях», - підкреслив Махсма.  

Також він наголосив, що на засіданні було вирішено рекомендувати: щоб у 2020 році місцеві бюджети продовжили отримувати надходження від акцизу на пальне та тютюн, а також від пайової участі забудовників. Серед приємних новин: буде збільшено освітню субвенцію, видатки на охорону здоров’я, а також субвенцію на покращення соціального захисту педагогів середньої освіти. 

Окремою темою стала Стратегія Асоціації міст України з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків на 2020 -2022 роки та План заходів щодо реалізації Стратегії на 2020 рік. 
Низка питань стосувалися робочих моментів: план Правління та Виконавчої дирекції АМУ на 2020 рік, прийом нових членів до Асоціації, тощо.  

Степан Махсма повідомив, що до Асоціації міст України увійшло 44 нових члена. Тож тепер АМУ – це 872 члена, у тому числі 484 об'єднані територіальні громади.