Новини

Назад

Маріуполь готується до можливої ​​третьої хвилі COVID-19: збільшення ліжок і кисневих точок

04 грудня 2020, 19:20
2318
Суспільство, Медицина

Маріуполь готується до можливої ​​третьої хвилі пандемії. На сьогоднішній день розпочато роботу по збільшенню ліжкового фонду в госпітальних базах і з обладнання додаткових кисневих точок. Про це міському голові Вадиму Бойченку доповіли керівники профільних департаментів під час розширеного брифінгу, присвяченого боротьбі з коронавірусною інфекцією.

«Протягом трьох тижнів у Маріуполі зберігалася певна стабільність у протистоянні COVID-19 і це дало нам впевненість у тому, що ми подолали другу хвилю пандемії. Сьогодні ситуація - керована та стабільна з точки зору розгорнутих ліжок і їх заповнюваності, але динаміка цього тижня показує зростання хворих. Сьогодні в Україні спостерігаються певні коливання з пандемією і Маріуполь повинен бути готовим до можливого третього сплеску COVID-19, який може статися вже в січні», - зазначив Вадим Бойченко.

Директор департаменту охорони здоров'я міськради Андрій Ремпель розповів, що Маріуполь почав готуватися до можливого погіршення ситуації з пандемією. За найбільш песимістичними прогнозами, рівень захворюваності та відповідно кількість госпіталізованих може збільшитися в три рази. Так, якщо на кінець листопада було зайнято близько 300 ліжок, то в січні - 900.

«Сьогодні в госпітальних базах Маріуполя розгорнуто 603 ліжка. Для того, аби підготуватися до можливого погіршення ситуації, ми зараз додатково розгортаємо ще 340 ліжок. На другу половину січня ліжковий фонд складатиме понад 940 ліжок. Для цього ведуться поточні ремонти приміщень міської лікарні №9, які не задіяні в роботі. У строк оснастять необхідним м'яким і твердим інвентарем», - доповів Андрій Ремпель.

За його словами, збільшиться й кількість кисневих точок. Завдяки підтримки Групи Метінвест у госпітальних базах розгорнуто 343 кисневі точки з централізованою подачею кисню. Зараз стартує третій етап розвороту кисневих точок, які забезпечать ще 345 ліжок подачею кисню. Крім того, в наявності 40 кисневих концентратора, в кінці грудня - на початку січня очікується додаткове постачання ще 220 кисневих концентраторів, які купуються обласною адміністрацією за кошти державного бюджету.

«Таким чином, до середини січня ми плануємо розгорнути понад 940 ліжок і всі вони будуть забезпечені або централізованою подачею кисню, або кисневими концентраторами. У разі необхідності буде працювати 40 мобільних бригад для амбулаторних пацієнтів. Усі заходи, можливі на дві хвилі коронавірусу - внесені в бюджет. Усі мобільні бригади до кінця лютого забезпечені ЗІЗамі та надалі будемо постійно їх поповнювати з доробком на двомісячний запас», - підсумував директор департаменту охорони здоров'я.

Також на сьогоднішній день проводяться всі необхідні закупівлі, а ПЛР-лабораторія забезпечена необхідними реагентами до квітня 2021 року.

«ПЛР-лабораторія працює в плановому режимі - робить 400 аналізів на добу, що повністю покриває потреби. У нашій лабораторії є великий запас потужності. Ми можемо, у разі необхідності, збільшити обсяг досліджень на три рази. Для цього є матеріально-технічні можливості та кадровий склад», - зазначив директор міської лікарні №4 Володимир Жигіль.

У зв'язку з цим можливе введення локдауна може перервати ланцюжок заражень. У цьому впевнений директор ЛШМД Сергій Орлеанський: «Ввести локдаун рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я для того, щоб зменшити навантаження на лікувальну мережу. І для того, щоб хвиля зараження не перевищила можливості нашого ліжкового фонду. Ці заходи спрямовані на збереження людських життів».

Він розповів, що в боротьбі з поширенням пандемії країнами проводиться низка досліджень, спрямованих на визначення рівня колективного імунітету для того, щоб спрогнозувати подальший алгоритм дій. У Маріуполі проводиться дослідження по імунній картині на наявність антитіл.

Вадим Бойченко підкреслив, що подібна аналітика допоможе Маріуполю професійно підготуватися до можливих сплесків пандемії. На завершення він закликав всіх жителів продовжувати дотримуватися карантинних обмежень і трьох простих правил: носити маску, дотримуватися дистанції і проводити дезінфекцію.

 

Інформація за напрямками з боротьби з COVID-19 та дотриманню карантинних обмежень:

Охорона здоров'я:

  • у місті на лікуванні знаходиться 2 368 пацієнта, у яких підтверджено COVID-19.
  • всі пацієнти перебувають під медичним наглядом;
  • Центрами первинної медико-санітарної допомоги забезпечено медичний нагляд за людьми, які контактували з пацієнтами з підозрою і хворими COVID-19;
  • всього в Маріуполі одужали 7648 пацієнтів.

Транспорт:

  • міський громадський транспорт працює в штатному режимі;
  • перевезення здійснюється тільки в засобах індивідуального захисту;
  • проводиться щоденна триразова санітарне миття та обробка транспорту. Всі водії та кондуктори оснащені захисними засобами;
  • інформаційні табло і додаток martrans працює в штатному режимі;
  • сплеску захворювання серед кондукторів і водіїв - не спостерігається.

Комунальна сфера:

  • всі комунальні підприємства працюють в штатному режимі, надаються всі необхідні послуги жителям;
  • обробляються під'їзди;
  • двічі на день проводиться аналіз питної води. Каналізаційних стоків - щогодини. Відхилень немає.

Безпека:

  • Кабінет Міністрів України скасував карантин вихідного дня. Відповідно всі обмеження, які діяли в вихідні дні - скасовуються.
  • на сьогоднішній день діють обмеження, характерні для «помаранчевої зони»;
  • заборонено проведення концертів, спортивних і культурних заходів. Робота кафе після 22:00 (пізніше тільки на винос).

Освіта:

  • в установах освіти ситуація стабільна;
  • у школах, з 40 тисяч дітей - 8% хворих на ГРВІ, всього 64 дитини хворіють COVID-19. У дитячому садку з 7,5 тисячі - хворіють всього 14 дитини;
  • все, що необхідно для запобігання захворювання - є в установах освіти.