Новини

Назад

Ксенія Сухова: «Завдання медицини Маріуполя - надати якісний сервіс кожному пацієнтові»

29 серпня 2018, 14:45
1692
Суспільство, Медицина

Проект «Доброзичлива медицина» - унікальний для України. Він був реалізований Фондом розвитку Маріуполя спільно з міськрадою в рамках проекту «Зміцнення суспільної довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). В його рамках Маріуполь відвідали кращі експерти України. 80 співробітників реєстратур центрів первинної медико-санітарної допомоги пройшли навчання з з клієнтоорієнтованості та дружній комунікації з пацієнтами. Більш 265 жителів і 110 лікарів взяли участь в обговоренні реформи. 37 менеджерів ЦПМСД вивчили нові підходи в організації роботи медичних установ.

За півроку маріупольці більше дізналися про медреформу та її завдання, в тому числі про вибір лікаря і підписання декларації. Як результат - більше 43% містян підписали декларацію зі своїм лікарем.

«Завдання медицини Маріуполя - надати якісний сервіс кожному пацієнтові. У нас є чіткий стратегічний план дій. Сьогодні ми хочемо повернути довіру до первинної медицини. Коли доктор стане авторитетом для жителя міста, тоді запрацює система профілактики та ранньої діагностики. Ми на правильному шляху. Найближчим часом будемо міняти обличчя первинної медицини не тільки впровадженням нових компетенцій, але - обов'язково увійдемо в ремонт», - зазначила Ксенія Сухова.

За словами директору департаменту охорони здоров'я міськради Світлани Макарової, проект позитивно вплинув на маріупольську медицину. Так, кількість звернень, пов'язаних з профілактикою в первинній медицині, вже виросло до 27%. Мета - «здоровий Маріуполь», шляхом створення якісної, доступної та ефективної первинної медицини.

«Ми бачимо результат. Багато подивилися по іншому на медичну реформу. Вони побачили у цьому ресурс, а не перешкоду.  У нас є плани по продовженню цієї програми. Нам важливо, щоб процес трансформації сфери охорони здоров'я в Маріуполі не зупинявся. Щоб на цьому шляху пацієнти стали нашими партнерами», - розповіла координатор проекту «Доброзичлива медицина» Уляна Токарєва.