Новини

Назад

Донеччина: з початку року власники нерухомості сплатили понад 10 мільйонів гривень

26 лютого 2018, 15:49
250
Маріупольська об’єднана державна податкова інспекція інформує

З початку 2018 року власники нерухомості Донецької області перерахували до місцевого бюджету 10 млн 495 тис. гривень, що на 37% або на 2 млн 835 тис. гривень більше надходжень січня 2017 року.

Безперечним лідером зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є власники майна – юридичні особи, ними вже сплачено понад      9,6 млн гривень. У Донецькій області  з початку 2018 року подали декларації  більш ніж 2,6 тис. юридичних осіб, що є власниками 5,7 тис. об’єктів нерухомості.

Нагадуємо, що платники – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до відповідних державних податкових інспекцій за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Що стосується фізичних осіб – власників нерухомості, то за січень поточного року вони перерахували податку на нерухоме майно майже у 6 разів більше, ніж  за відповідний період минулого року, сплативши 858 тис. гривень.

Нагадуємо, що громадяни сплачують податок у 2018 році за минулий рік за ставками і з урахуванням пільг 2017 року. Про суму нарахованого податку на нерухоме майно громадян – фізичних осіб повідомляють фіскальні органи за місцем податкової адреси, вручаючи податкові повідомлення-рішення до 1 липня звітного року. У разі незгоди з визначеною у податковому повідомленні сумою податку, громадяни мають право звернутися до податкового органу за місцем реєстрації та провести звірку даних. Податкове зобов`язання сплачується протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення. У разі несплати в установлений термін податкового зобов`язання, застосовується штраф та нараховується пеня у порядку і розмірах, передбачених ст.ст. 126 та 129 Податкового Кодексу України.

На даний час лідируючи позиції зі сплати податку займають власники нерухомості м. Маріуполь (3,9 млн грн), Слов’янського району (1,2 млн грн) та Покровського району (1,1 млн грн) Донецької області.