Новини

Назад

Дніпро й Одеса по забрудненню залишили Маріуполь далеко в хвості

05 вересня 2017, 19:23
1541
Екологія

Згідно з картою міст України з найбільш забрудненим повітрям, в трійці лідерів - Дніпро, Кам'янське та Одеса. Маріуполь опинився в хвості рейтингу. Про це повідомляє MRPL.CITY.

Аналітики «Слова та Діла» склали список міст з гіршими показниками чистоти повітря та відзначили, які хімічні сполуки забруднюють атмосферу. Так, найбруднішими містами Донецької області виявилися Слов'янськ (4 місце) і Краматорськ (5 місце). Маріуполь опинився на 11 місці з 15 міст, які потрапили в список.

В цілому ситуація з повітрям в більшості великих міст країни невтішна: індекси забрудненості коливаються на рівні 7-14 з урахуванням класу небезпеки речовин. Безумовними антилідер стали три великих міста, два з яких - обласні центри з більш мільйонним населенням.

Найбрудніше повітря виявили в Дніпрі - тут рівень формальдегіду перевищує допустиму концентрацію в 4,3 рази, а діоксиду азоту - майже втричі, причому в повітрі Дніпра також багато пилу - її концентрація в 2,4 рази вище допустимої норми.

Друге місце займає Кам'янське (колишній Дніпродзержинськ), де шкідливі речовини відрізняються не стільки дуже високими концентраціями, скільки своїм «асортиментом» і небезпекою речовин. Так, в Кам'янському - «мікс» з формальдегіду, фенолу, аміаку, чадного газу та пилу. Причому по формальдегіду показник вище допустимого в 2,7 рази, а по фенолу - вдвічі, і тільки чадний газ коливається на гранично допустимому рівні.

Безліч шкідливих сполук спостерігається і в Одесі. В атмосферному повітрі міста, крім формальдегіду (в 3,7 рази вище допустимого рівня), присутній також сажа, фенол і фтороводород (який при взаємодії з водою утворює плавиковий кислоту, що роз'їдає скло).

До слова, саме з формальдегідом в Україні сама плачевна ситуація: в 14 містах країни його рівень вище допустимого в 2,7-4,3 рази.

Що стосується міст, в яких повітря відносно чисте, то в список не потрапили 4 міста західної частини країни: Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ та Хмельницький, а також Суми.