Новини

Назад

Амебіаз: симптоми і профілактика захворювання

11 березня 2019, 12:26
29745
Медицина

Лікар-паразитолог Маріупольської філії ДУ «ДОЛЦ МОЗ України» Лариса Клисак попереджає про таке захворювання, як амебіаз.

Протягом багатьох років амебіаз вважався екзотичної інфекцією. В Україні це захворювання не зустрічалося. Однак протягом останніх 10 років в Маріуполі майже щорічно стали реєструватися поодинокі його випадки.

Хвора мешканка Маріуполя в січні цього року звернулася за медичною допомогою з приводу скарг на загальну слабкість, головний біль, болі в животі, розлад шлунку, кишкову кровотечу. При опитуванні з'ясувалося, що вона два місяці тому прибула з подорожі по Туреччині та Єгипту. При обстеженні у хворої виявлено збудник дизентерійної амеби і поставлений діагноз «амебіаз».

Амебіаз або амебна дизентерія - захворювання, що викликається найпростішим організмом - амебою. Це захворювання супроводжується розладом стільця (від 5 до 15 разів на добу), кишковими кровотечами, гострими болями в області живота. У хворих спостерігаються підвищення температури, виснаження, слабкість. Уражається товстий кишечник. Патологічні зміни в кишечнику пов'язані з наявністю виразок на його стінках і запальними процесами. Виразка ділянки кишечника можуть піддаватися прободінню і проникненню амеб в черевну порожнину, що може привести до важкого ускладнення - запалення очеревини (перитоніту) і загибелі хворого. У ослаблених хворих з ознаками імунодефіциту можливо дуже важкий перебіг амебіазу.

Потрапивши в потік крові, амеби можуть викликати абсцеси (гнійні осередки) в інших органах: печінки, легенів, головному мозку. Найчастіше захворювання протікає важко і погано піддається лікуванню. Іноді хвороба може протікати в хронічній формі і тривати від кількох місяців до 30 років і більше. Діагноз амебіазу ставиться на підставі виявлення в калі дизентерійної амеби.

Джерелом цього захворювання є людина. Носії цього захворювання можуть виділяти за добу до 600 млн цих паразитів. У зовнішньому середовищі при температурі 200°С вони можуть зберігатися до трьох місяців, у воді життєздатні до 8 місяців. Дози хлору, що зазвичай застосовуються для знезараження води, не викликають їх загибель.

Зараження амебіазом відбувається при ковтанні цист дизентерійних амеб з водою, харчовими продуктами, особливо овочами, фруктами, зеленню, через брудні руки. Переносниками цього захворювання можуть бути мухи та інші побутові комахи.

Підйом захворюваності амебіазом припадає на кінець літа - початок осені, що збігається з овочевих і фруктових сезонами, осінніми дощами та часом найбільшого розмноження мух.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я амебіазом уражено близько 10% населення на Землі. Область основного поширення цього захворювання обмежена зоною жаркого клімату: Середня і Південно-Східна Азія, Африка, Південна Америка. Перебуваючи там на відпочинку, потрібно пам'ятати про це.

Профілактика даного захворювання полягає в наступному:

  • не пити воду з річок, ставків та інших незнайомих джерел;
  • пити кип'ячену воду, так як хлорування не знищує цисти амеб;
  • дотримуватися правила особистої гігієни;
  • миття і обов'язкове оброблення окропом зелені, овочів, фруктів, які вживаються в їжу сирими, в салатах, особливо це стосується екзотичних, завезених з тропічних країн;
  • винищувати мух, боротися зі стихійними звалищами;
  • не удобрювати ґрунт городів і садів нечистотами з туалетів;
  • не допускати забруднення територій стічними водами;
  • необхідно також забезпечити захист організму від несприятливих факторів: втоми, недостатності харчування і виснаження від супутніх захворювань.

При перших ознаках цього захворювання звертайтеся до лікаря.