Новини

Назад

11 мільйонів гривень Маріуполь направить на фінансування «Теплих кредитів» у 2020 році

21 квітня 2020, 17:20
1143
Житлово-комунальне господарство

Зараз у Маріуполі створено понад 849 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Міська рада створює всі умови для підтримки ОСББ на проведення енергозберігаючих заходів. Зокрема, у місті діє програма «Теплі кредити».

Разом з діючою урядовою програмою «Теплі кредити», об'єднання співвласників отримують до 90% компенсації за вартістю енергозберігаючого матеріалу і устаткування. Їм залишається оплатити приблизно 10% вартості матеріалів і роботи за проєктом. Програма працює вже чотири роки і кількість бажаючих зростає. В 2017 році кредит взяло одне ОСББ, в 2018 році вже 10, а в 2019 -  кількість зросла до 129.

Та зараз, відповідно до прийнятих змін в програмі, можна отримати ще й компенсацію за процентною ставкою. З огляду на обласну програму компенсації і місцеву програму «Теплий дім», ОСББ від встановленої банком процентної ставки по кредиту залишиться оплачувати лише 1,5%. При тому, що в середньому процентна ставка по банкам, які надають кредити за програмою «Теплі кредити», становить 18%. Решту відсотків компенсує обласний і міський бюджети.

Так, на фінансування «Теплих кредитів» із міського бюджету у 2017 році було виділено 295 тисяч гривень. У 2018 році – понад 749 тисяч гривень, у 2019 році ця сума зросла до 10 мільйонів гривень, у 2020 році – 11 мільйонів гривень.

За інформацією фінансових установ, що надають «Теплі кредити», в лютому цього року близько 300 ОСББ і ЖБК мали намір оформити кредит для проведення термомодернізації в своїх будинках. За умови, якщо всі бажаючі взяли б «Теплий кредит» у 2020 році, сума компенсації з місцевого бюджету склала б приблизно 40 мільйонів гривень. Щоб упередити ситуацію і не залишити ОСББ без компенсації, міською радою було прийнято рішення попередити ОСББ і ЖБК про можливі ризики.

Для справедливого розподілу фінансування були позначені пріоритетні напрямки кредитування. Перш за все, це заходи, які допоможуть знизити суми в платіжках маріупольців - модернізація системи опалення, зокрема установка індивідуальних теплових пунктів. Як показав досвід п’яти ОСББ, які встановили ІТП в 2018-2019 роках, цей захід дозволив знизити споживання теплової енергії в середньому до 25%.

Далі, місто вирішило підтримати ініціативні ОСББ, які подавали заявки на участь в міні-проєктах на 2020 рік з установкою енергозберігаючих вікон в місцях загального користування та не пройшли по рейтинговій таблиці. Установка енергозберігаючих вікон і тамбурних дверей є одним з перших заходів на шляху до повної термомодернізації будинку і, за оцінками фахівців, дозволяє підвищити температуру в під'їздах будинку на 5-7С.

Також бюджетні гроші були зарезервовані за тими ОСББ, які ще не встигли взяти участь в жодній  з програм підтримки об'єднань співвласників.

Таким чином, 11 мільйонів гривень попередньо розподілені між 47 ОСББ. Очікувана сума кредитування становить близько 25 мільйонів гривень.

Ті ОСББ і ЖБК, які не отримали гарантійний лист від міської ради про резервування бюджетних коштів на реалізацію проєктів в рамках програми «Теплий дім», можуть подавати заявки в банки і претендувати на компенсацію від держави.

Виходячи з такої високої потреби в «Теплих кредитах», а також ефективності вже реалізованих заходів в 2017-2019 роках, міська влада планує розглянути можливість додаткового фінансування Програми «Теплий дім».

У разі додаткового фінансування програми або економії після реалізації затверджених проєктів заявки на «Теплі кредити» будуть розглянуті повторно.

Читайте також наші новини у Facebook та Telegram.