Новини

Назад

«Потрібно мріяти і не боятися своїх бажань. Тоді все вийде», - молода італійська дизайнерка з Маріуполя Ольга Очкас

27 грудня 2019, 16:04
2360
Суспільство, Культура, Історії маріупольців

Ольга Очкас працює відразу для двох італійських брендів одягу. Молода, талановита і перспективна дівчина почала свій шлях з Маріуполя. Тут вона сформувалася і повірила у себе.

Ольга згадує своє дитинство з вдячністю. Її батьки ніяк не були причетні до мистецтва. Батько був економістом, а мама лікарем-педіатром. Але своїх дітей (у Ольги є брат) вони привчали до культурного дозвілля.

«Кожного тижня ми ходили до театру, дивилися багато старих фільмів. У кожній поїздці, яку ми робили, головним було відвідати музеї і картинні галереї. Я пам'ятаю, як ми з мамою приділили чотири дні тільки перегляду світових шедеврів Ермітажу», - згадує Ольга.

Все це формувало і розвивало смак дівчини. З дитинства вона малювала. Інтерес до одягу також проявився в ранньому віці. Разом з мамою вони переглядали фільми з Одрі Хепберн, захоплюючись образами, створеними Юбером де Живанші.

«У 11-12 років я знайшла мамині журнали «Бурда» і почала шити собі речі. Мені це було дуже цікаво. Згодом вмовила батьків відвести мене на курси крою та шиття», - згадує Ольга.

Багато родичів і знайомих вважали це звичайним дитячим захопленням, несерйозним і необов'язковим. Але батьки бажання дочки підтримали. Вони завжди говорили - роби те, що приносить задоволення і радість, інакше життя втрачає сенс. Ольга запам'ятала це на все життя і вирішила не відступати від своєї мрії.

Незабаром поступила до маріупольської школи мистецтв на художнє відділення. Особливо Ольга вдячна своєму педагогу: «Безсумнівно, навчання в школі мистецтв дуже сильно вплинуло на моє життя. Любов Василівна Макаренко - мій педагог, допомогла відкрити мій талант і індивідуальність. Вона справжній «викладач від Бога».

Любов Василівна вплинула на рішення дівчини вступити до Одеського театрального коледжу. Навчання в «південній столиці» України дало прекрасну базу в знаннях історії мистецтва, костюма і моди, технології крою та шиття, вишивки, створення театрального костюма.

Але незабаром Ольга вирішила поїхати до Львова. Йшов 2014 рік. Напружена ситуація на сході і півдні країни зіграла свою роль. У Львівську академію дівчину взяли відразу на третій курс кафедри дизайну одягу.

Здавалося б, що залишилося завершити навчання і шукати роботу в одному з українських ательє. Але батьки пам'ятали, що раніше дочка мріяла вчитися в Італії. Вони переконали її спробувати своє щастя. Ольга поїхала в школу дизайну Polimoda, розташовану у Флоренції.

«Для вступу потрібно було відправити резюме, пройти кілька етапів співбесіди англійською і відправити портфоліо з роботами. Було дуже страшно. Тим більше, що моє володіння італійською було на початковому рівні», - говорить дівчина.

Але талант маріупольчанки помітили. Один з викладачів в Італії був захоплений костюмами, які Ольга шила в училищі. У підсумку вона поступила.

Навчання в Італії відрізнялося від українського. «У перший день в університеті у Флоренції нам сказали - «Наше єдине правило - ніяких правил, будьте собою». У нас в університетах ти вчишся базовим навичкам, а там - вчишся створювати базовими інструментами щось нове, виходити за поставлені рамки», - каже Ольга.

Вчитися було не легко. Готуючи колекцію по закінченню навчання, доводилося спати по дві-три години. Підсумком стала перемога на конкурсі від компанії Inseta. Зараз дівчина працює відразу для двох брендів: Kore collection і Avaro Figlio. Остання колекція була натхненна марокканськими мотивами і природними елементи.

Ольгу надихають мода Вікторіанської епохи, живопис, особливо роботи епохи Відродження і театр. Вона впевнена - дизайн одягу - це мистецтво. З його допомогою можна передавати важливі смисли. Тому не дивно, що її улюблений дизайнер - enfant terrible британської моди Олександр Макквін. Свої дефіле він перетворював на справжні перформанси. А багато колекцій несли явні суспільні та політичні посили.

У вільний час Ольга любить читати. Особливо дівчині до душі творчість Ремарка. Любить старі фільми, подорожі. Зараз почала вивчати німецьку мову.

Зізнається, за Маріуполем сумує. Намагається щороку приїжджати до рідного міста. Особливо любить море. Всім, хто хоче реалізувати себе в мистецтві, але боїться Ольга радить: «Потрібно мріяти і не боятися своїх бажань. Тоді все вийде».

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.