Новини

Назад

«Хочу, щоб мої дослідження змогли допомогти людям подолати рак», - переможниця конкурсу наукових проектів Intel ISEF 2019 США Ольга Харасахал

16 грудня 2019, 10:30
1077
Суспільство

Ольга Харасахал змогла прославити Маріуполь у всьому світі. У цьому році вона стала лауреатом Міжнародного конкурсу наукових проектів Intel ISEF 2019 США. Учениця технічного ліцею розробила революційний метод виявлення метастазів меланоми на ранній стадії.

Ольга розповідає, що в дитинстві в будинку було чимало розмов про медицину. Мама працювала лікарем-цитологом. Але Ольга в дитинстві більше любила літературу і російську мову. Навіть мріяла стати філологом.

У сьомому класі вона вирішила вступати до технічного ліцею. Перед дівчиною стояв вибір - поступати на математичний або хіміко-біологічний факультет. Мама переконувала дочку вибрати другий варіант, але Ольга вирішила по-іншому. «У той час я планувала стати інженером і тому вибрала математичний напрямок. Особливого інтересу до біології у мене не було», - розповідає Ольга.

У процесі навчання вона все більше розуміла, що математика - це не те, що її насправді цікавить. Переломним моментом став 2015 рік. «В онкодиспансері тоді була нестача фахівців. Я дізналася про волонтерську програму та мені стало цікаво спробувати. Там я по-справжньому захопилася цією темою», - згадує вона.

Дівчина остаточно захотіла пов'язати своє життя з медициною. Змінила профіль навчання на хіміко-біологічний і приступила до ретельного вивчення онкологічних захворювань. З 10-го класу її науковим керівником став учитель біології ліцею В'ячеслав Пономарчук. Вони почали розробляти метод виявлення метастаз на ранніх стадіях онкозахворювань.

«В'ячеслав Пономарчук багато чому мене навчив. Як правильно писати наукову роботу, як проводити аналіз результатів. Акцентував увагу на презентації результатів дослідження. Виступ - один з найважливіших елементів», - з теплотою відгукується про свого наукового керівника Ольга.

У наукову роботу дівчина «занурилася з головою». Вивчала теорію, проводила дослідження. З науковим керівником вони сиділи в ліцеї іноді до 10 і 11 години вечора. Вільного часу практично не було.

Довга і наполеглива робота принесла свої плоди. Ольга вирушила з результатами дослідження на всеукраїнську олімпіада. Ставши однією з кращих, дівчина вирушила до США на один з найпрестижніших конкурсів наукових проектів - Intel ISEF.

Там юна маріупольчанка змогла здивувати журі і отримати золоту медаль. Про своєму дослідженні Ольга каже з ентузіазмом:

«Відмінна риса пухлини полягає в тому, що вона має здатність до утворення метастазів. Відбувається це шляхом викидання певних клітин в кров. Після чого вони циркулюють по кровотоку, зупиняються в певному місці і починають «проростати». Традиційні методи дослідження дозволяють діагностувати цей процес уже, коли метастаз присутній, і він досить великий. Є вже запалення, збільшення лімфовузлів. У зв'язку з цим пухлина складно подається лікуванню. За допомогою нашого методу можна виділити циркулюючі пухлинні клітини і діагностувати процес метастазування до утворення метастазів. З його допомогою можна проводити контроль якості лікування».

Метод на експериментальній основі вже більше двох років використовується в маріупольському онкодиспансері. Ользі запропонували навчатися в США, але дівчина поки вирішила залишитися в рідній країні. У цьому році вона поступила до Національного медичного університету ім. Богомольця. А ось магістратуру вона планує закінчувати вже за кордоном.

Ольга розповідає, що зараз вся її життя наповнене навчанням і науковою діяльністю. Це дівчину не засмучує: «Наукова робота приносить мені задоволення. Я можу цим займатися необмежену кількість часу. Найголовніше для мене - усвідомлення себе на своєму місці. Я зрозуміла, що я займаюся улюбленою справою. Це головне».

В майбутньому юна дослідниця мріє стати лікарем-онкологом і вченим: «Хочу, щоб мої дослідження змогли допомогти людям подолати рак».

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.