Новини

Назад

Вадим Бойченко: «Маріуполь обрав шлях розвитку через прозорість»

27 липня 2021, 17:29
2303
Суспільство, Економіка

На XVI Українському муніципальному форумі міський голова Вадим Бойченко розповів як Маріуполь став найпрозорішим містом в Україні. Цієї мети досягли через відкриті закупівлі, прозорість послуг і взаємодії з громадою.

Вадим Бойченко підкреслив, що Маріуполь одним із перших приєднався до системи електронних закупок «Прозорро» та першим до «Прозорро.Продажі». З 2016 року місто зекономило понад 1 млрд гривень. Кошти пішли на розвиток шкіл, дитячих садків і лікарень.

«Маріуполь - лідер в рейтингу прозорості та підзвітності серед міст України. Хоча ще три роки тому ми займали далеку 57 позицію. Може здатися, що такий ривок для міста був простим. Але насправді за цим стоїть копітка, системна робота команди муніципалітету. І ця робота триває і зараз», - зауважив мер.

Також місто біля моря переглянуло підхід щодо надання адміністративних послуг. У Маріуполі працює три Центри надання адміністративних послуг. Один з них - найбільший в Україні соціальний офіс «Мультицентр». Він поєднує надання адміністративних, комунальних, соціальних і пенсійних послуг. На цій території навіть є РАЦС. А для жителів віддалених селищ доступні мобільні ЦНАПи. Швидко, без «блатів» і «шоколадок» жителі отримують майже 500 різноманітних послуг.  

Міський голова додав, що головний показник роботи центрів – оцінка людей. Рівень задоволеності населення послугами - не нижче 99%. Саме так Маріуполю вдалося підвищити рівень довіри до муніципалітету.

Вадим Бойченко впевнений, що форум «RE:THINK Invest in Ukraine», відкритість і прозорість надали місту 200 млн євро інвестицій та співробітництво з перспективними міжнародними організаціями. Так, наприклад, разом з Європейським інвестиційним банком, створили унікальний проєкт, який змінює звичне розуміння про зовнішнє освітлення.

«Прозорість - це можливість бути успішним. Залучати кращі практики. Економити і при цьому підвищувати свою ефективність. Маріуполь обрав шлях розвитку через прозорість. І ми готові ділитися своїм досвідом з іншими громадами», - підсумував міський голова.