Новини

Назад

У Маріуполі виросте вартість разової поїздки в громадському транспорті

21 липня 2021, 16:44
3936
Суспільство, Транспорт

Члени виконкому підтримали рішення щодо підвищення вартості разового проїзду у транспорті. Одна поїздка на муніципальному та приватному автобусі й тролейбусі складатиме 10 грн, в трамваї – 9 грн. Необхідність зміни вартості проїзду обумовлена одразу декількома факторами. Про них розповів директор департаменту транспорту та зв’язку Василь Клат.

«Основна складова у тарифі – фонд оплати праці. У зв’язку з карантином пасажиропотік впав на 30%. МТТУ зазнало значних збитків. У результаті співробітники залишилися без премії. Вже 18 водіїв написали заяву на звільнення. Наразі на підприємстві існує 34 вакансії», - зазначив він.

Крім того, вартість дизельного палива зросла на 44%. Стали дорожчими запасні частини та обладнання. При цьому місто з бюджету має покривати пільги 200 тисяч жителів, які користуються правом безкоштовного проїзду.

За словами Василя Клата, економічно обґрунтований тариф для трамвая і тролейбуса становить 21 гривню, а для автобуса - понад 12 грн. Але розуміючи, що така ціна буде непідйомною для більшості жителів, запропоновано мінімальне збільшення вартості.

«Ми маємо розуміти, що це складне, але об’єктивно необхідне рішення. Якщо ми хочемо зберегти новий транспорт та надалі його розвивати, то треба підвищити вартість проїзду. У іншому випадку МТТУ просто залишиться без кваліфікованих водіїв, а транспорт без ремонту», - наголосив перший заступник міського голови Михайло Когут.

Заощадити на проїзді маріупольці зможуть за рахунок придбання місячного проїзного квитка. Його вартість складе 450 грн, що дорівнює 7,5 грн за одну поїздку. Для студентів і школярів - 225 грн (3,75 грн за одну поїздку). У той час як в інших містах ціна проїзного складає від 500 до 1300 грн.

Василь Клат нагадав, що за п’ять років повністю оновлений парк МТТУ. Закуплено 100 автобусів, 89 тролейбусів, нові трамваї. На сьогодні частка муніципального транспорту складає  80%. Зроблено сучасний диспетчерський центр. Встановлені інформаційні табло.

У планах – завершити проєкт реконструкції депо, оновити трамвайний маршрут №10. А це понад 18 км полотна. Впровадити електронний квиток. Наразі він пілотно діє у 16 автобусному маршруті.