Новини

Назад

У Маріуполі продовжили систему соціальної підтримки хворих на туберкульоз

28 листопада 2018, 13:42
1474
Медицина, Сесії міської ради

З метою формування прихильності до безперервного лікування хворих на туберкульоз людей, шляхом наближення протитуберкульозної допомоги до місця їх проживання, в Маріуполі продовжена система соціальної підтримки.

В рамках Програми протидії захворювання на туберкульоз на 2018-2010 роки, під час надання ДОТ-послуг (амбулаторного лікування) в лікувальних установах міста, хворим на туберкульоз маріупольцям безкоштовно надаються продуктові або гігієнічні набори.

У зв'язку із зростанням цін на продукти, які рекомендовані до списку соціального набору, згідно зі статтями 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» було прийнято рішення продовжити видачу соціальних наборів.

Питання на розгляд винесла директор департаменту охорони здоров'я Світлана Макарова. Депутати одноголосно підтримали дане рішення.

Таким чином 98% амбулаторних хворих на ТБ буде охоплено соціальною підтримкою.

Рішення направлено на стабілізацію епідеміологічної ситуації захворювання населення на туберкульоз, поліпшення якості лікування туберкульозу.

На сьогоднішній день середньомісячний показник хворих на туберкульоз, які потребують надання (1 раз на місяць) соціальної допомоги, за умови систематичного, контрольованого прийому протитуберкульозних препаратів у ДОТ-кабінетах центрів первинної медико-санітарної допомоги та міському протитуберкульозному диспансері - становить 100 осіб.

Всього за 6 місяців 2018 року зареєстроване 183 випадки захворювань, показник на 100 тисяч населення склав 38,85. Даний рівень захворюваності вище показника аналогічного періоду 2017 року на 7,24% і вище середньообласного на 40,4%, причому питома вага незайнятих осіб становить 60% (109 осіб), переважно - це особи з групи ризику. Найбільш високий показник захворюваності на туберкульоз органів дихання відзначається серед ВІЛ-позитивних (70,7%), більшість з яких є безробітними.

Питома вага відривів від лікування на амбулаторному етапі в першому півріччі 2018 року склав 0,5% (1 людина), що майже в два рази менше показника 2017 року, який становив 1,1% (3 особи). Це стало можливим завдяки наданій соціальної підтримки хворим на туберкульоз на амбулаторному етапі лікування, що є важливою складовою у формуванні прихильності до лікування.