Новини

Назад

У Маріуполі обговорили перспективи вищої технічної освіти

19 березня 2021, 16:27
1733
Суспільство, Освіта

У Маріупольському технічному ліцеї відбулося обговорення із громадою проєкту з розвитку технічної освіти та реконструкції МСК «Азовець». Зокрема, було презентовано проєкт побудови приватного технологічного університету.

Новий вищий навчальний заклад планується побудувати «з нуля» в районі Міського саду Групою Метінвест. За словами заступника міського голови Сергія Захарова, університет дозволить місту отримати три ключові переваги.

«Маріупольська молодь отримає освіту світового рівня не виїжджаючи до інших міст та країн. Маріуполь зможе бути більш конкурентоспроможним з точки зору освіти», - зазначив Сергій Захаров.

Новий виш зможе залучити студентів з інших областей країни, що сприятиме розвитку Маріуполя, як студентського міста. Про це розповів заступник міського Олександр Кочурін.

«За останні п’ять років ми вже змогли змінити ситуацію з відтоком молоді.  Якщо раніше лише 30% випускників шкіл залишалися у місті, то сьогодні цей показник - 70%. Проте все одно відсоток студентів у Маріуполі доволі низький - 3%. А саме студентство та наука є невід’ємною частиною сталого розвитку громади», - наголосив Олександр Кочурін.

За словами ректора «Метінвест-політехніки» Олександра Поважного, університет планує готувати висококваліфіковані кадри нового формату. У закладі буде застосовано дуальну форму навчання, яка поєднує теорію з практикою. Викладати будуть вчені не лише з України, але й Німеччини, Австрії, Італії. Готуватимуть фахівців у напрямках: металургія, гірнича справа, економіка, IT-науки. При цьому, навчання для маріупольців буде безкоштовним. Кращі студенти зможуть отримувати стипендії та гранти.

Будівлю пропонується зробити із сталевих конструкцій з консолями та оглядовим майданчиком. На даху облаштують терасу з видом на море. У кампусі  - сучасну бібліотеку, лабораторії міжнародного рівня та відкритий простір доступний для всіх жителів. Автор проєкту – голландсько-японський архітектор Хірокі Мацура. Наразі він також працює над концепцією розвитку Міського саду, яку подарує місту.

«Група Метінвест – стратегічний партнер Маріуполя. Даний вищий навчальний заклад – це продовження розвитку освітнього кластеру міста. Розвиток сучасної технологічної освіти у фокусі уваги нашої компанії. Університет зможе акумулювати кращих викладачів. Студенти отримають сучасні конкурентоспроможні знання та зможуть працевлаштуватися за спеціальністю у будь-яку компанію країни», - підкреслила директор департаменту регіонального розвитку Групи Метінвест Лілія Ткаченко.

Важливість ініціативи відзначили присутні представники громадськості. Так, голова Молодіжної ради Маріуполя Аліна Козицька наголосила, молодь потребує такого університету технічного спрямування. На її думку, це відкриє нові можливості для самореалізації студентів у рідному місті.

Крім того, присутні обговорили реконструкцію «Азовця». Спортивний об’єкт трансформується в багатофункціональну арену з двома полями, біговою доріжкою, зоною воркауту. У відремонтованій адміністративній будівлі облаштують нові роздягальні та спортивний зал. Капітальний ремонт планує провести Група Метінвест за власні кошти. Проте об’єкт залишиться у міській власності.