Новини

Назад

У Маріуполі налагоджено роботу мобільних бригад для амбулаторного лікування пацієнтів з COVID-19

18 листопада 2020, 16:06
1808
Суспільство, Медицина

Більшість пацієнтів з COVID-19 проходить лікування амбулаторно - на дому. Для цього в Маріуполі створено всі умови: створені мобільні бригади і закуплені необхідні медикаменти. Про це міському голові Вадиму Бойченко доповіли лікарі на розширеному брифінгу, присвяченому боротьбі з пандемією.

«Сьогодні в Маріуполі розгорнуто понад 600 ліжок, які заповнені не більше ніж на 50%. Кожне ліжко, яке задіяно в лікуванні, забезпечена киснем. Зараз у закупівлі знаходяться кисневі концентратори. На сьогоднішній день ситуація в Маріуполі стабільна, розроблений чіткий алгоритм дії з урахуванням всіх ризиків. Прийняті всі заходи для захисту життя і здоров'я наших містян», - зазначив Вадим Бойченко.

Позитивна динаміка стала можлива завдяки злагодженій роботі лікарів і розробленим алгоритмам дій. У тому числі налагоджена робота мобільних бригад, які спостерігають пацієнтів, що проходять лікування вдома.

За словами директора центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Євгена Матвєєва, підтримка міської ради допомогла ефективно налагодити роботу первинних центрів для протистояння коронавірусної інфекції. Лікарі забезпечені засобами індивідуального захисту, медикаментами та закуплені пульсоксіметри.

«Це значно підвищує наші можливості для подолання пандемії для того, щоб наші пацієнти, які не потребують стаціонарного лікування, не займали ліжка, а продовжували ефективно лікуватися на дому. Наприклад, закуплені пульсоксіметри - прилади, які визначають вміст кисню в крові, видаються пацієнтам для тимчасового та безкоштовного користування для вимірювання. Це дозволяє оперативно моніторити здоров'я і приймати рішення. При необхідності - пацієнтів госпіталізують», - розповів він.

Також Євген Матвєєв розповів, що на базі первинного цента є контакт-центр, співробітники якого щодня додатково дзвонять пацієнтам, які лікуються вдома. Вони дізнаються про стан хворого і його симптоми. У разі погіршення стану - мобільна бригада виїжджає та приймає відповідні рішення про необхідність госпіталізації.

«Формування мобільних бригад було своєчасним рішенням. Це дало свої результати. Перш за все, ми розвели хворих. Частина пацієнтів знаходиться на амбулаторному лікуванні. Коронавірусна інфекція також може проходити в легкій формі, як респіраторне захворювання. У цьому разі немає необхідності, щоб лікувати стаціонарно. Для цього створені бригади, які будуть виїжджати і дзвонити по телефону. Кожному хворому виписується індивідуальне лікування з урахуванням супутніх захворювань», - зазначила директор міської лікарні №1 Лариса Мамаєва.

Директор міської лікарні №9 Олександр Железняк розповів, що створення мобільних бригад і амбулаторне лікування пацієнтів, стан яких не вимагає госпіталізації - дало можливість ефективно управляти ліжковим фондом. В рази знизилося навантаження на провізорне відділення.

«До стабілізації ситуації в Маріуполі привила низка комплексних рішень. Наше місто гідно бореться з COVID-19 на рівні всієї країни. Не у багатьох містах є така кількість кисневих точок, організована робота амбулаторних бригад. Велику роль зіграла в розвантаженні ліжкового фонду посилення лабораторії. Вона дає результат за добу. Її робота значно вплинула на оборот ліжок і хід одужання людей», - підкреслив директор міської лікарні №4 Володимир Жігіль.

Лікарі рекомендують при виникненні перших симптомів не займатися самолікуванням, а одразу звернутися до сімейного лікаря. У разі, якщо не укладена декларація - зателефонувати до міського контакт-центр 15-55, де проконсультують і допоможуть. При різкому погіршенні стану - набирати «103».