Новини

Назад

Площа Свободи стала улюбленим місцем відпочинку маріупольців

06 жовтня 2020, 10:30
3453
Суспільство, Туризм

Площа Свободи вже сміливо приймає гостей. Вона встигла полюбитися жителям і гостям міста. Кожен бажаючий може прогулятися під найбільшим фонтаном України, насолодитися унікальним світловим шоу, відвідати фудхол, а дітвора - провести весело час на сучасному майданчику. Джерела фінансування - міський та обласний бюджети, а також Група Метінвест. Міський голова Вадим Бойченко оглянув результат реконструкції та поспілкувався з жителями.

«Це не просто комфортний простір для відпочинку. Це місце, наповнене смислами і символами свободи та миру. Це «смарт-книга» яка розповідає історію Маріуполя. Площа трансформується в залежності від формату заходів, що проходять на ній»,

- зазначив міський голова Вадим Бойченко.

Так, світлодінамічний пішохідний фонтан увійшов до Книги рекордів України, як найбільший. Його довжина - 36 метрів, ширина фонтану - 7,5 метрів. У теплу пору року жителі і гості міста зможуть гуляти під водної аркою.

Епіцентром життя площі стала сцена. Вона поєднує в собі майданчик для виступів і місце для відпочинку. Під нею облаштована простора зона «m.Food». А завдяки світловому шоу площа стає інтерактивним простором. Встановлено проектори у вигляді «голубів миру». Одночасно вони проектують на площу яскраві картинки, квіти і дельфінів. На крилах птахів можна побачити унікальний для кожної області України орнамент.

Також на площі проведені роботи з озеленення. Висаджено близько 3,5 тисяч дерев, квітів і чагарників. Серед них: магнолії, сакури, червоні клени, тюльпанові дерева, японські спіреї і троянди. Застелено близько 12 тисяч квадратних метрів рулонного газону.

Як розповів заступник міського голови Олександр Кочурін, в елементах оновленої площі Свободи прихована історія подій і почуттів, які притаманні нашому місту і країні в цілому, починаючи з 2014 року. Скульптура «Протистояння» відомого українського архітектора Олексія Золотарьова покликана задуматися, що відбувається з нами і навколо нас. Поруч можна побачити мурал «Мілана». На ньому зображена дівчинка, яка постраждала під час трагедії на «Східному». В ході артобстрілу вона втратила маму, яка врятувала її, накривши собою. Він нагадує про долю людини і тисячі таких історій.

Наступний елемент показує до чого призводять будь-які протистояння - до втрат. Їх символізує Меморіал Воїнам-визволителям у вигляді Герба України, покритого листям дубу, по яких тече вода. Вона символізує сльози людей і матерів за загиблими воїнами, які захищали Маріуполь і Україну.

В кінці площі встановлено «Дзвін миру». Подібні меморіали є в багатьох країнах світу. Вони є символом глобальної солідарності людей Землі.