Новини

Назад

Більше 62% маріупольців уклали декларації з лікарями первинної ланки

14 лютого 2019, 16:21
1600
Суспільство, Медицина

Маріуполь увійшов до двадцятки міст України, які отримали максимальне фінансування на систему первинної ланки охорони здоров'я. Це стало можливим завдяки високому показнику укладених декларацій з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. На сьогоднішній день більше 62% маріупольців визначилися у виборі лікаря.

«Сума фінансування склала понад 51 млн грн. У нас з'явилася додаткова можливість придбати необхідне обладнання, медикаменти для надання невідкладної допомоги. Також збільшити оплату праці медичним працівникам. В середньому фінансування в Центрах збільшилася на 10-30%», - розповіла директор департаменту охорони здоров'я Світлана Макарова.

За її словами, в питанні укладення декларацій найбільш активні батьки дітей до 5 років і люди старшого віку. Найменш - група населення у віці від 18 до 40 років.

Директор департаменту закликала маріупольців не зволікати з вибором лікаря. Згідно з реформою охорони здоров'я, в 2019 році медустанови будуть отримувати державне фінансування за принципом «гроші ходять за пацієнтом». Відповідно для того, щоб медичний заклад міг розвиватися і надавати послуги якісно - необхідно якомога більше зареєстрованих пацієнтів.

Крім того, Центри первинної медико-санітарної допомоги в цьому році переходять на електронний документообіг.

«На початку цього року в паперовому рецепті потрібно вказувати номер амбулаторної карти. З 1 квітня паперового варіанту рецепту не передбачається. Введуть електронний варіант. Ми фізично не зможемо його виписати незадекларованим пацієнтам», - каже головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Тетяна Душа.

Зазначимо, підписати декларацію можна в будь-якому Центрі в будні дні, а також в суботу - з 8.00 до 16.00.

Маріупольці, які уклали декларацію, можуть онлайн записатися на прийом до лікаря і переглянути історию своїх візитів. Для цього працює «Персональний кабінет пацієнта».