Новини

Назад

Екологія та молодь: як маріупольці змінюють місто разом

30 грудня 2020, 17:00
837
Суспільство, Екологія

Нещодавно пройшов онлайн-марафон «Маріуполь - місто можливостей». Він був третім в рамках розробки Стратегії Маріуполя 2030, що реалізується за ініціативи Маріупольської міської ради та завдяки підтримці проєктів USAID Democratic Governance East (DG-East) і USAID Economic Resilience Activity (ERA). Учасники заходу проаналізували основні тези спікерів, щоб зрозуміти чому стратегування на 10 років таке важливе для міста, в тому числі у напрямках «Екологія» та «Молодь».

«Всі ініціативи міської ради ми розглядаємо в першу чергу з точки зору молоді. Сьогодні Маріуполь - це динамічне місто, що розвивається, в якому чисто і затишно, й яке ще багато працюватиме на шляху свого розвитку, однак точно вартує уваги», — відзначив заступник міського голови Сергій Орлов.

Як зазначив директор департаменту з питань економіки Маріупольської міськради Євген Бадягін, ключовим завдання стратегії Маріуполя яка зараз реалізується, й тієї що нині створюється до 2030 року, — є надання можливості реалізувати себе молоді. Якщо молода людина знаходиться в пошуку себе, й потребує допомоги, їй може зарадити спеціально створений для цього Центр підтримки малого та середнього бізнесу, також працює декілька громадських організацій, що зацікавлені в креативній молоді в місті.

Начальниця відділу молодіжної політики Управління молоді та спорту Лариса Табала доповнила, що нині заплановано створити курси неформальної освіти проактивної молоді, а також поширювати громадську освіту через публічні обговорення і  тренінги.

Консультантка зі стратегування, соціологиня Вікторія Алієва розповіла, що питання залучення та приваблення молоді є наскрізним у процесі створення стратегії розвитку Маріуполя. Зараз є досить обгрунтоване припущення, що в майбутньому міста конкуруватимуть саме за молодь як за креативний ресурс, що сприяє розвитку міста. Тож необхідно визначити, яким критеріям має відповідати місто, щоб молодь обрала саме його для особистого  розвитку, професійної реалізації,  створення сім’ї.

Водночас начальник управління з питань екології, енергоменеджменту та охорони праці Ваагн Мнацаканян презентував напрацювання міста за останні декілька років.

За його словами, промислові міста можуть створювати свою агломерацію для моніторингу навколишнього середовища, це стосується атмосферного повітря, води, землі, шумового забруднення. З 2016 року для такого моніторингу в місті діє пересувна еко лабораторія «Атмосфера», й всі  її показники можна подивитися на сайті міської ради. Крім того, вже встановлено 8 постів автоматизованої системи моніторингу повітря. Такий контроль важливий, адже у місті останнім часом збільшується кількість транспорту.

До 2030 року у місті заплановане оновлення системи водопостачання, й реконструкція системи водовідведення. Стосовно поводження з відходами — всі школи Маріуполя вже отримали контейнери для роздільного збору сміття, планується реалізація роздільного збору і в ОСББ.

Також серед учасників марафону були: депутат міської ради Юрій Давиденко, координатор УАЛ Тарас Козаченко, співзасновниця освітнього хабу «Халабуда» Галина Балабанова, голова Молодіжної ради Маріуполя Аліна Козицька, модераторка, консультантка зі стратегування Соломія Боршош, депутат міської ради Максим Бородін, голова Зеленої ради при виконкомі міської ради Валентина  Абалмасова, екоактивістка Наталія Кіна, начальниця відділу  садово-паркового  господарства  МКП  зеленого  будівництва Наталія Гончарова.