Новини

Назад

З 1 березня в Маріуполі зміниться вартість тарифу проїзду в громадському транспорті

22 лютого 2019, 16:47
3160
Суспільство

Під час засідання виконавчого комітету прийняли рішення про зміну вартості проїзду в комунальному та приватному громадському транспорті. З 1 березня вартість поїздки в електротранспорті становитиме 7 грн, в автотранспорті - 8 грн. А з 1 серпня тариф збільшиться ще на одну гривню. Це обумовлено необхідністю підвищення якості транспортних послуг та зростанням заробітної плати, а також вартості електроенергії, палива та матеріалів.

 «Ми збільшили частку комунального транспорту в загальному обсязі перевезень до 55%. Підвищили рівень доступності транспорту для людей з інвалідністю. Вже зараз 33% транспорту відповідають цим показникам. Фінансування в оновлення транспорту за три роки склало 237 млн ​​грн. На вулицях міста з'явилося більше 100 одиниць оновленого транспорту. Підписано договір з Міжнародною фінансовою корпорацією про виділення кредиту в розмірі 12,5 млн євро на закупівлю 64 автобусів», - розповів директор департаменту транспорту та зв'язку Василь Клат, додавши, що ще 72 тролейбуса буде закуплено за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.

За його словами, у МТТУ ростуть операційні витрати. З 2017 роки для міського електротранспорту скасували дію пільгового тарифу на електроенергію. У 2019 вартість електроенергії складе більше 3 грн за 1 кВт, що на 11% більше ніж зараз. Ще майже на 17% зросли ціни на запчастини та витратні матеріали.

Сьогодні економічно обгрунтований тариф, за умови компенсації пільгового проїзду з державного бюджету, становить - 11,92 грн для електротранспорту та 10,82 для автобусів. Але у зв'язку з тим, що пільговий проїзд з 2016 року компенсується з міського бюджету, реальна собівартість тарифу становить близько 18 грн.

Також МТТУ відчуває гострий кадровий дефіцит. З серпня минулого року вдалося підвищити заробітну плату водіям на 42%. Сьогодні водій комунального транспорту заробляє більше 10 тис грн.

При цьому, Василь Клат нагадав, що в Маріуполі діє проїзний квиток. З березня його вартість складе 330 грн, а з серпня 400 грн. Для порівняння вартість проїзного в Києві складає 750 грн, а у Вінниці - 500 грн. Завдяки проїзним квитком вартість однієї поїздки становить всього 5,5 грн.

Ми стоїмо на порозі фундаментальних змін транспортної інфраструктури міста. Маріуполь стане флагманом розвитку транспорту. Такого не робить жодне місто в Україні. За три роки ми створили автобусний парк та закупили новий транспорт. У МТТУ сьогодні 1400 висококваліфікованих робочих місць. Щоб рухатися далі, потрібна спільна відповідальність за розвиток транспортної інфраструктури. Повинен працювати принцип - 50 на 50. Половину інвестицій у вигляді дотацій підприємству надасть місто. Інша половина - це дохід від продажу квитків. Тоді ми зможемо побудувати європейську транспортну модель,
підкреслив міський голова Вадим Бойченко.