Новини

Назад

У Маріуполі вшанували пам'ять в'язнів концтаборів

12 квітня 2021, 12:07
1296
Суспільство

У Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів біля пам'ятника «Жертвам фашизму» пройшов траурний мітинг. У заході взяв участь перший заступник міського голови Михайло Когут.

«Війна - це завжди важке випробування, людські втрати та біль. Кожну маріупольську сім'ю торкнулася та страшна війна. Наш обов'язок - нагадувати молодому поколінню про пережите, щоб подібна трагедія більше ніколи не повторилася», - зазначив Михайло Когут.

На мітингу був присутній голова Маріупольського міського союзу жертв нацистських переслідувань Віктор Декалюк. Коли йому було шість років, разом з матір'ю Віктора відправили до німецького концтабору. Він пережив важкі випробування, але вижив.

«Близько 60 тисяч маріупольців вивезли до Німеччини. Більшість з тих, хто потрапив до концтаборів не вижили. Мені, можна сказати, пощастило. Мене викупили в робочий табір. Так я залишився живий», - згадує Віктор Декалюк.

Голова Маріупольської райради Степан Махсма підкреслив, хто не знає минулого, не знає майбутнього: «Ми повинні розповідати молодому поколінню, що відбувалося в ті роки. Тисячі маріупольців були вигнані до Німеччини. Багато хто не дожив до цих днів. Але ми шануємо їх пам'ять».

До його словами приєдналася голова Маріупольської районної адміністрації Наталія Букреєва. Вона додала, що важливо дбати про ветеранів, які пережили жахи тих часів.

На завершення мітингу присутні поклали квіти до пам'ятного меморіалу.