Новини

Назад

У Маріуполі стартує запуск модернізації системи питного водопостачання

13 липня 2020, 14:04
2300
Суспільство, Житлово-комунальне господарство

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, Міністр фінансів України Сергій Марченко, Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен та міський голова Маріуполя Вадим Бойченко офіційно заявили про початок реалізації проекту будівництва заводу з виробництва питної води у Маріуполі. Сьогодні було підписано фінансову угоду між Міністерством фінансів України та містом Маріуполь, а отже виконано останню з адміністративних та фінансових формальностей, необхідних для початку проекту.

«Це унікальний та масштабний проект для всієї країни, і в першу чергу – для мешканців Маріуполя, вітрини українського Донбасу. Півмільйонне населення нашого міста нарешті отримає якісну та ефективну систему водозабезпечення. Упевнений, наш досвід стане успішним прикладом для інших міст. Дякую нашим надійним міжнародним партнерам і Уряду України за цю можливість. Спільними зусиллями ми зробимо життя містян комфортнішим, і уже скоро мешканці Маріуполя зможуть пити чисту воду з крану, як це роблять мешканці багатьох європейських міст», -  зауважив Вадим Бойченко.

Перший етап проекту розпочнеться в липні-серпні 2020 року і буде реалізуватися інжиніринговою компанією BETEN INTERNATIONAL, що підготує техніко-економічне обґрунтування (термін виконання – 1 рік), а також розробить Генеральний план з удосконалення системи водопостачання та водовідведення міста до 2040 року. Етап проектування та будівництва заводу з виробництва питної води розпочнеться через рік, щоб запустити завод у роботу у 2023-2024 роках. Для реалізації цього етапу буде залучена компанія STEREAU, дочірня компанія групи SAUR, що спеціалізується на будівництві очисних споруд.

У свою чергу, Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен зауважив, що цей проект є важливим для покращення якості життя маріупольців: «Він свідчить про становлення високого рівня  довіри між Францією та Україною та про присутність нашої країни серед основних країн-партнерів, що сприяють розвитку східних регіонів України».

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков зауважив, що модернізація системи водопостачання забезпечить право кожного маріупольця на питну воду найвищої якості. «Це один з яскравих прикладів того, коли іде взаємодія між місцевими органами влади, центральними органами влади та нашими іноземними партнерами. Це найкращий варіант робочої моделі, яка здатна забезпечити розвиток інфраструктури Донбасу», - додав Олексі Резніков.

Проект, який відповідає пріоритетам Уряду України, повністю фінансується Францією шляхом надання пільгового кредиту, сума якого сягає 64 млн євро. Його умови є вигідними: кредит надається на строк 30 років, відсоткова ставка складає 0,08% річних, а пільговий період - 10 років. Проект дозволить Маріуполю модернізувати систему надання житлово-комунальних послуг, що мають життєве важливе значення для населення, забезпечивши мешканців стабільним водопостачанням і якісної питною водою, що відповідає міжнародним нормам.

Міністр фінансів України Сергій Марченко вважає, що це пілотний проект, який стане взірцем для всієї України: «Ми, як Міністерство фінансів, зробимо все можливе, щоб цей проект був успішним, а вибірка коштів була здійснена у максимально швидкі терміни».

«Дякую всім тим, хто протягом двох з половиною років працювали над цим важливим проектом для Маріуполя. Посольству Франції в Україні, Уряду Франції, компанії BETEN INTERNATIONAL та Уряду України. Дякую всім, хто приклав руку до найголовнішого проекту для нашої півмільйонної громади. Він формує європейські цінності та підвищує якість життя маріупольців», - підсумував міський голова Маріуполя.