Новини

Назад

У Києві презентували проект з модернізації системи водопостачання Маріуполя

08 лютого 2019, 12:40
3573
Суспільство

Сьогодні, 8 лютого, у Києві у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України відбулася технічна презентація  інвестиційного проекту «Модернізація системи водопостачання м. Маріуполь». Він буде реалізований за рахунок залучення пільгового кредиту від французької сторони. Його вартість оцінюється в 64 мільйони євро. Проект став можливим завдяки підтримці Уряду України - держава виступила гарантом його реалізації.

Це унікальний та масштабний проект для всієї країни. Він – приклад позитивних змін реформи децентралізації. Ключове, що за допомогою проекту півмільйонне населення Маріуполя нарешті отримає якісну та ефективну систему водозабезпечення. Він забезпечить жителів комунальною послугою високого рівня
зазначив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко

Державний секретар МТОТ Сергій Злакоман, зі свого боку, наголосив, що цей проект є пілотним для регіону: «У майбутньому досвід Маріуполя ми зможемо використовувати для вирішення питань водозабезпечення інших міст країни, де є схожа проблематика».

Водозабезпечення – одна з ключових проблем Маріуполя. Існуюча схема водопостачання Маріуполя застаріла та потребує значних фінансових ресурсів для проведення ремонту та модернізації. В результаті військових дій у регіоні, був пошкоджений основний канал водопостачання міста. Нині він здійснюється з резервного Старокримського водосховища, якість води якого не відповідає стандартам. Понад 3 роки жителі міста отримують неякісну воду.

З огляду на цю ситуацію, місто Маріуполь звернулося за допомогою до міжнародної спільноти - зокрема до Франції. Саме її підприємства володіють компетенціями у сфері водопостачання, визнаними на міжнародному рівні. Компанії проаналізували та вивчили запит Маріуполя, здійснивши численні експертні місії до міста.

Після чого одним з ключових кроків у напрямку вирішення проблеми водопостачання Маріуполя стало підписання Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки.

Реалізовувати масштабний проект з модернізації системи постачання питної води міста  допоможуть провідні французькі компанії - Stereau та Beten. Компанія Stereau - філія групи SAUR, французький лідер послуг, пов’язаних з довкіллям. У ній працює 9 тисяч спеціалістів, має укладені договори з 7 тисячами місцевих громад та обслуговує 13 мільйонів споживачів.  Beten Ingenierie працює в Україні більше ніж 25 років і володіє значним досвідом в галузі міських комунальних послуг.

Проект «Модернізація системи водопостачання м. Маріуполь» є пілотним для всієї України. Триватиме 4 роки. Після його реалізації місто стане взірцем у галузі управління питною водою в масштабах всієї країни.  Проект покликаний вирішити питання використання альтернативного джерела водопостачання, мінімізувати втрати води і поліпшити її якість. Таким чином, за його допомогою вирішиться питання безпечного та якісного забезпечення водою півмільйонного міста.   

Згідно договору, Франція надасть кошти, які «покриють» 100% проекту з водопостачання Маріуполя. Так, на 70% придбають товари та послуги у французької сторони, а на 30%  - українські або іноземні товари. Також  кредит включає 1,2 млн євро на фінансування допомоги по управлінню проектами. Процентна ставка складе всього 0,08% річних, а пільговий період 10 років.

Мета проекту - гарантувати виробництво та постачання якісної питної води населенню з джерел води, які знаходяться у водозбірному басейні. Рівень вмісту солей у воді в Маріуполі вимагає побудови нового заводу з виробництва питної води із застосуванням передових технологій. Також проект включатиме надання допомоги у плануванні управління водними ресурсами на довготривалу перспективу, технічної допомоги та супроводу для правильного використання інфраструктури.  

Реалізація проекту пройде у декілька етапів. Перший - включає проектно-пошукові роботи та планування. Його мета - мінімізувати вплив на довкілля системи водопостачання та оптимізувати інтеграцію заводу з виробництва питної води в нинішню систему. 

Етап полягатиме у розробленні генерального плану з поліпшення системи водопостачання та водовідведення Маріуполя до 2040 року. Він включатиме також матеріали щодо управління ресурсом вздовж усього водозбірного басейну. Документ дасть змогу Маріуполю планувати свої майбутні інвестиції у сфері водопостачання, а також стічних вод. Таке стратегічне планування є гарантією того, що проект буде ефективним не лише на короткотермінову, але й на довготривалу перспективу.

Після цього реалізація зможе перейти до свого основного етапу. Він включає будівництво  заводу з виробництва питної води та організацію забору води для нього. Щоб вирішити проблему високого вмісту солей у воді для нового заводу потрібна спеціальна технологія знесолення – зворотний осмос. Застосування цієї технології дозволить виробляти 80 тисяч м³ питної води на добу, тоді як нинішнє споживання мешканцями Маріуполя становить від 62  до 73 тисяч м³ на день. 

Задача Маріуполя - добре опанувати управління інфраструктурою масштабу запланованого заводу, а також продовжувати модернізацію мережі водопостачання. Це потрібно, щоб кількість та якість води на виході з побутового крану були близькими до кількості та якості води на заводі. Тому  проект включає надання технічної допомоги та супровід у оптимізації робочих характеристик мережі.

Цей проект вирішує відразу кілька ключових завдань. Жителі отримають якісну питну воду, а місто отримає ефективну і надійну систему водопостачання. Упевнений, наш досвід стане успішним прикладів для інших міст
підкреслив мер Вадим Бойченко