Новини

Назад

Фінський експерт провів аналіз моніторингових систем якості повітря в Маріуполі

22 травня 2019, 11:09
1305
Суспільство, Екологія

В рамках реалізації екологічних директив Європейського союзу, Маріуполь відвідав експерт Фінського метеорологічного інституту Гаррі Піетарі. Він ознайомився з роботою діючих в місті систем моніторингу якості атмосферного повітря. Результати об'їзду обговорили на робочій зустрічі з заступником міського голови Сергієм Захаровим і начальником управління з питань екології, енергоменеджменту та охорони праці Ваагн Мнацаканяном.

На зустрічі також були присутні представник Міністерства екології та природних ресурсів України Валентина Василенко і директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької обладміністрації Сергій Натрус.

Мета візиту експерта - аналіз стану систем моніторингу якості повітря в Маріуполі, з подальшим складанням плану рекомендованих модернізацій. Так, в ході дводенного візиту, Гаррі Піетарі відвідав п'ять вимірювальних постів в різних районах Маріуполя. Отримав дані про роботу пересувної лабораторії. Після обговорення питання з представниками місцевої влади, відбулася зустріч з представниками громадськості.

Гаррі Піетарі зазначив, що шлях по поліпшенню якості повітря довгий і складний. У ряді країн ЄС він зайняв близько 30 років і лише дві країни домоглися потрібних показників.

«Тільки комплексна взаємодія на різних рівнях зможе дати результат. Для поліпшення ситуації потрібні коректні дані, яким би довіряли, і надалі приймати будь-які рішення щодо поліпшення ситуації, що склалася. Саме для цього необхідна модернізація. Основна вимога до систем - достовірність даних і робота в режимі реального часу», - підкреслив Гаррі Піетарі.

Також фінський експерт зазначив, що в Маріуполі вже функціонують дві еталонні станції моніторингу. Вони відповідають всім необхідним критеріям. А для створення повної картини впливу атмосферного повітря на населення, вони повинні бути розташовані в центральних і спальних районах. Також потрібно вимірювати і рівень загазованості від дорожнього руху.

У свою чергу, на зустрічі з громадськістю, Ваагн Мнацаканян розповів про результати роботи в цьому напрямку. Презентував стратегію розвитку моніторингових систем, що працюють в режимі онлайн.

«Вся інформація про виміри пересувної лабораторії є у ​​відкритому доступі на сайті міської ради. Також в стадії розробки - інтерактивна екологічна карта Маріуполя. Вона забезпечить оперативну інформованість жителів», - зазначив Ваагн Мнацаканян.

Також начальник управління з питань екології підкреслив, що в планах - реалізувати проект з модернізації одного з моніторингових постів, імовірно в Кальміуському районі. Розробки почнуться після отримання рекомендацій експерта. Ведеться робота по мінімізації шумових забруднень.

Представник Міністерства екології та природних ресурсів України Валентина Василенко зазначила, що в рамках даного візиту мова йде про імплементацію 50-й і 107-й директив ЄС. Директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької обладміністрації Сергій Натрус розповів про існуючі моніторингові системи в Донецькій області. Вони аналізують стан не тільки повітря, а води і грунту.

За підсумком зустрічі, представники громадськості задали хвилюючі їх питання. Вони стосувалися перспектив модернізації і етапів становлення даної практики в Європі.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.