Новини

Назад

У боротьбі з запахом на мулових відстійниках зроблені перші кроки

26 липня 2018, 14:10
1407
Екологія, Житлово-комунальне господарство

Вчені з усієї України допомагають побороти запах на мулових відстійниках. Сьогодні представники Інституту громадського здоров'я імені О.М. Марзєєва НАМН України взяли проби повітря на території мулових відстійників, що у Приморському районі. Заходи дозволять визначити наявність перевищення меркаптана, сірководню та аміаку в повітрі. «Водоканал» разом з компанією «Екбіт» проводять підготовчі заходи для зрошення мулових прудів біопрепаратами.

За словами директора КП «Водоканал» Геннадій Ізюмова, у Маріуполі реалізують дорожню карту з вирішення утилізації запаху мулових відстійників: «До нас приїхали фахівці з інституту Марзєєва для взяття проб повітря на меркаптани, сірководень й аміак. Сьогодні вони зроблять необхідні заміри на мулових прудах. Також «Водоканал» разом з профільним підприємством, яке надало нам біопрепарат для обробки мулових полів, відпрацюють технологію зрошення та внесення цих препаратів. А завтра - зроблять обробку території».

Під час проведення вимірів були присутні міська влада та громадськість. Жителі відзначили, що запах на вулицях почав з'являтися рідше.

Представники інституту для відбору проби повітряного середовища обрали перераховані вище речовини. Саме вони мають характерний неприємний запах.

«Ми визначаємо точки, де будемо проводити забір. Беремо проби на кордонах з санітарно-захисною зоною та житловою територією. Визначимо концентрацію речовин у повітрі. Результати досліджень будуть відомі через два тижні», - розповів завідувач лабораторією гігієни канцерогенних чинників і наноматеріалів інституту імені Марзєєва Віталій Бабій.

Завтра науково-виробнича компанія «Екбіт» зробить обробку відстійників спеціальним біопрепаратом. За словами технічного директора компанії Валерія Курочкіна, речовина має сертифікати європейського, американського рівнів і паспорт санітарної безпеки. Воно дозволить зменшити запах з мулових відстійників або звести його «до нуля».

Відзначимо, у місті розроблена «дорожня карта» усунення проблем станції біологічної очистки стоків. Вона складалася спільно з міською владою та громадськістю. Її мета - ліквідувати неприємний запах, який заважає жителям довколишніх селищ.