Новини

Назад

Оперативна інформація щодо реалізації та контролю карантину в Маріуполі

01 квітня 2020, 20:20
1029
Суспільство, Медицина

У Маріуполі продовжують проводити заходи, спрямовані на запобігання поширенню коронавируса COVID-19. Профільні структури міської ради продовжують реалізацію і контроль необхідних заходів. Про це розповіли на брифінгу комісії щодо епідситуації.

«У Маріуполі розроблений чіткий алгоритм прийому пацієнтів в разі виявлення коронавирусной інфекції. На сьогоднішній день місто повністю готове до першого етапу. Відділення розгорнуті на базі лікарні швидкої допомоги для дорослого населення і міської лікарні №4 для дітей. На даному етапі підготовлені 81 ліжко, з них 11 - реанімаційні», - зазначила заступник міського голови Ксенія Сухова.

Вона розповіла, що крім медичного супроводу, також є три етапи боротьби із запобіганням поширенню коронавируса. Перший - не занести коронавірус з епідемічно несприятливих регіонів, як України, так і зарубіжжя. При виявленні хворого головне завдання - в найкоротші терміни визначити його коло спілкування контактних осіб та обірвати ланцюжок поширення вірусу. Другий етап - кваліфікована медична допомога.

«В даному напрямку була проведена велика робота в забезпеченні безпеки медичних працівників, щоб вони могли працювати з пацієнтами з коронавирусною інфекцією. Маріуполь один з перших в Україні своєчасно розмістив замовлення. Місто забезпечене на найближчий місяць засобами індивідуального захисту, медикаментами та необхідним обладнанням. Є все, що необхідно для наших медичних працівників та їх впевненості в тому, що вони можуть надавати цю допомогу», - підкреслила заступник міського голови.

Третій етап - навчання і забезпечення необхідним обладнанням. За словами Ксенії Суховой, Маріуполь готовий до першого і другого етапів.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день в Маріуполь надійшло 1,5 тисячі експрес-тестів. На брифінгу нагадали, що тест не є причиною для встановлення діагнозу. Якщо він позитивний, то він відправляється в референт-лабораторію, де встановлюється діагноз. В першу чергу, тести будуть використовуватися для людей з гарячковим станом, температурою 38 і вище. Також для людей з підвищеною температурою, які повернулися з несприятливих епідрегіонов і для тих, хто контактував з уже хворими на коронавірус COVID-19.

У свою чергу, заступник міського голови Аркадій Мєшков розповів, що на сьогоднішній день в Донецькій області запроваджено «червоний режим» перетину блокпостів на кордонах з сусідніми областями. Він передбачає заборону в'їзду на територію Донецької області, в тому числі Маріуполя, осіб, які не мають реєстрації в Донецькій області. Також заборонений виїзд осіб, зареєстрованих в Донецькій області, на територію інших областей без особливих причин і належних документів. З переліком підстав, які дозволяють перетинати Донецьку область можна ознайомитися на офіційному сайті ВЗГ.

«Закликаємо без особливих на те причин не перетинати територію області. Даний рубіж ізоляції створений, в першу чергу, перевіряти температурний режим і виявляти тих осіб, які потенційно можуть бути носіями інфекції, а саме - що прибули з-за кордону і з тих областей, в яких виявлено спалах коронавирусної інфекції. Вони дають свої згоди на обробку персональних даних, далі з ними працюють лікарі та поліція, щоб ці особи продовжували дотримуватися карантину і знаходилися на самоізоляції», - підкреслив він.

Інформація про виконання карантинних заходів:

Охорона здоров'я:

• епідемічна ситуація в місті стабільна;

• всього госпіталізовано і ізольовано 5 пацієнтів з підтвердженим діагнозом коронавирусної інфекції. Їх стан стабільний;

• 12 маріупольців з підозрою на коронавірус. Вони знаходяться під медичним наглядом;

• Центрами первинної медико-санітарної допомоги забезпечено медичний нагляд за 42 особами, які контактували з пацієнтами з підозрою і хворими COVID-19, а також за 96 жителями, які приїхали з-за кордону або епідрайонов України.

транспорт:

• муніципальний транспорт вийшов згідно з графіком;

• всього виведено 170 одиниць муніципального транспорту: 80 автобусів, 39 тролейбусів і 51 трамвай;

• з 1 квітня посилено роботу трамвайних маршрутів.

• згідно з постановою Кабінету Міністрів України №239, в комунальний транспорт допускається кількість пасажирів, що не перевищує 50% від сидячих місць. При цьому продовжують діяти правила щодо дотримання заходів безпеки;

• в годину «пік» доставка пасажирів пройшла без збоїв. Майже на 90% знизився пасажиропотік серед пільгової категорії;

• проводиться щоденне триразове санітарне миття і обробка транспорту;

• з 26 березня в Маріуполі введено обмеження на пільговий проїзд для пенсіонерів. А саме: у години «пік» - з 5:00 до 9:00 і з 14:00 до 19:00.

Комунальна сфера:

• всі комунальні підприємства працюють в штатному режимі, надають всі необхідні послуги жителям;

• з 18 березня закрито всі фронтові офіси і абонентські ділянки на комунальних підприємствах. Для жителів забезпечена можливість комунікації через телефон і електронні сервіси;

• станом на 18:00 сьогодні з проблемними питаннями звернулися 1684 жителя. 82% з них пов'язані з показаннями, звірками приладів обліків;

• триває санітарна обробка під'їздів. Сьогодні оброблено 4998 під'їздів, що становить 98%. Керуючі компанії забезпечені запасом деззасобів;

• для обробки доріг задіяно 13 одиниць техніки. Сьогодні оброблено 72 км тротуарів, 240 км доріг. «Зеленбуд» і «Комунальник» забезпечені деззасобами на 20 днів;

• з 18 березня двічі на день проводиться аналіз питної води. Каналізаційних стоків - щогодини. Станом на 18:00 відхилень немає;

• КП «Комунальник» сьогодні обробив 1 400 контейнерів із застосуванням деззасобів;

• на виїзді з Полігону ТПВ оброблено 100 одиниць техніки.

Закликаємо жителів міста дотримуватися карантинних заходів та правил особистої гігієни. По можливості залишатися вдома. Користуватися онлайн-сервісами та телефонним зв'язком. Довіряти виключно перевіреній інформації.

Читайте також наші новини в Facebook і Telegram.