Новини

Назад

Лимон і часник - не панацея: маріупольські лікарі розповіли про профілактику вірусних інфекцій

22 січня 2020, 18:14
876
Медицина

Випадків захворювання на грип серед дорослого населення Маріуполя не зафіксовано. Захворюваність гострою респіраторною вірусною інфекцією в місті нижче епідеміологічного порогу. У порівнянні з аналогічним періодом 2018 року, кількість хворих на ГРВІ значно нижче. Про це розповіла лікар загальної практики сімейної медицини центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Наталія Брагіна.

Грип зазвичай проходить гостро і характеризується головним болем, слабкістю, лихоманкою, болем в м'язах і суглобах. Температура може підніматися до 40 градусів. Схильні до ускладненого перебігу хвороби люди з цукровим діабетом, з хронічними захворюваннями серця, легенів, нирок, імунодефіцитом, вагітні, діти молодше трьох років і літні люди старше 60.

Для ГРВІ характерно поступове наростання симптомів: повільно піднімається температура, не досягаючи високого рівня. На наступний день з'являються ознаки застуди - біль в горлі, нежить, кашель. Лікування ГРВІ може проходити на дому, але важливо не займатися самолікуванням і вчасно звернутися до терапевта. Ускладнення можуть бути важче самої застуди.

Найнебезпечніше ускладнення вірусних захворювань - запалення легенів. Перші симптоми - задишка, сильний кашель, висока температура, ознаки інтоксикації.

Для профілактики ГРВІ бажано уникати відвідування багатолюдних місць, провітрювати приміщення і дотримуватися гігієни. Не менш важливим є здоровий спосіб життя, повноцінний сон, раціональне харчування, фізична активність, регулярні прогулянки на свіжому повітрі.

«Тільки комплексне дотримання рекомендацій допоможе зміцнити імунітет. Найефективнішим методом профілактики захворювання на вірусні інфекції є щорічна вакцинація. Вона повинна проводитися до початку активності грипу. Рекомендовано це робити до кінця жовтня. Сезонне поїдання лимонів, часнику або цибулі не має достатнього ефекту. Також важливо при перших симптомах застуди звернутися до лікаря, по можливості знизити свою активність і запобігти захворюванню близьких людей, надівши медичну пов'язку», - підкреслила лікар-терапевт Наталія Чудновська.

З метою донести до маріупольців важливу інформацію в маріупольських центрах первинної медико-санітарної допомоги проводиться ряд інформаційних заходів. Кожен сімейний лікар розповідає своїм пацієнтам про методи профілактики ГРВІ. Також про це написано на плакатах, які розвішані по всіх будівлях поліклінік. У реєстратурі пацієнт може взяти міні-буклет де зібрані всі необхідні рекомендації лікарів.

Читайте також наші новини у Facebook та Telegram.