Новини

Назад

У Маріуполі понад 200 переселенців отримали житло

16 червня 2018, 16:42
3071
Суспільство

Сьогодні для 63 сімей-переселенців справжнє свято: вони отримали не просто ключі від довгоочікуваних квартир, а впевненість у майбутньому. Сертифікати на проживання в службовому житлі вручив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко разом з міністром з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишем.

До Палацу культури «Молодіжний» нові маріупольці прийшли цілими родинами: хтось з малюками, а хтось вже з онуками. У кожного своя історія, але спільний біль - вони були змушені покинути рідні місця. У Маріуполі знайшли другий дім, а головне відчули підтримку, турботу і участь. Сьогодні вони - нові жителі нашого міста, ледь стримуючи сльози радості, отримали ключі від довгоочікуваного житла.

«Маріуполь став містом, куди приїхали понад 100 тисяч українців, які були змушені покинути свої будинки. Ми простягнув їм руку допомоги і сьогодні вони побачили реальну підтримку тут, в місті Маріуполі. Разом з Вадимом Чернишем ми реалізували ще один проект. За системою співфінансування держави та міста 50 на 50 виділено 30 млн грн на покупку 63 квартир. І сьогодні кваліфіковані фахівці, в яких гостро потребує місто, отримали ключі від службового житла. Серед них - медики і педагоги, правоохоронці та працівники сфери культури»,
розповів Вадим Бойченко.

Вадим Черниш підкреслив, що даний проект зміг реалізуватися при бажанні та участі міської влади: «Цей механізм розроблений урядом, відтестували як пілот на єдиній громаді Маріуполя. Він виявився успішним. Тепер це дозволяє будувати всім міжнародним партнерам та уряду України свої стратегії по забезпеченню житлом внутрішнє переміщених осіб. Зараз Маріуполь є зразком того, що можна вирішувати цю проблему, можна брати і робити людей членами громади за короткий проміжок часу».

Мер і міністр поїхали у гості до щасливих сімей нових маріупольців. Вони поспілкувалися з ними, дізналися історію кожного та вручили подарунок на новосілля - телевізор.

Так, трикімнатну квартиру в будинку по вулиці  П. Орлика отримала багатодітна родина пенсіонерки Ніни Миколаївни. Сама вона приїхала в наше місто з Широкино, бойові дії згадує з тремтінням у голосі. Її 30-річний син став інвалідом в результаті обстрілу селища. Але тепер у них є комфортне житло, яке подарує їм надію на  майбутнє. Від імені громади селища Широкино гостей подякували за підтримку.

Також трикімнатну квартиру отримав на вулиці Сонячній доцент кафедри соціології управління Донецького національного університету управління Микола Чаплик. Її вже наповнив завзятий дитячий сміх, адже він - батько чотирьох маленьких дітей. Він приїхав до Маріуполя з Донецька, де у нього був будинок.

«Я чотири роки переселенець, в Маріуполі живу два роки. Коли дізнався, що нам виділили квартиру - відчув щастя. У цьому місті я знайшов стабільність. З квартирою стане легше фінансово, оскільки раніше доводилося платити за оренду житла. Але головне - зараз зникла тривожність і невизначеність, характерна для людини, що сидить на валізах», - ділиться голова сімейства.

Службові квартири для кваліфікованих переселенців - це один з тих кроків, які робляться в місті для вирішення житлової проблеми внутрішньо переміщених осіб. Так, Маріуполь перший в Україні побудував соціальний гуртожиток для переселенців. А при особистій підтримці міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб та  Прем'єр-міністра з державного бюджету була виділено 15млн грн на будівництво соціального житла в Маріуполі. З міського бюджету виділено рівна сума. Таким чином, вже влітку цього року будуть відкриті будинки, які забезпечать житлом 39 сімей нових маріупольців і корінних жителів. Робота в цьому напрямку продовжує вестися.