Новини

Назад

У Маріуполі почала працювати безготівкова система оплати у комунальному транспорті

01 листопада 2017, 12:06
1771

Тепер у маріупольському комунальному транспорті можна розрахуватися безготівково. З 1 листопада запрацював пілотний проект щодо обліку оплати проїзду за допомогою програмного обслуговування «Приват24». Про це розповів директор департаменту транспорту та зв’язку міської ради Василь Клат.

Він зауважив, що така практика вже використовується у 18 містах України та має позитивні відгуки. Директор департаменту відзначив, що це перший етап впровадження проекту: «Він не пропонує нести стартові витрати з міського бюджету. Безготівкова система оплати працюватиме за допомогою додатку «Приват24». У ньому необхідно вибрати опцію «QR-код», навести на нього камеру мобільного телефону, вибрати карту для оплати. Згодом за надану транспортну послугу на екрані смартфона формуватиметься графічне зображення сплаченого квитка, який зберігатиметься в електронному вигляді в архіві додатку».

Наразі спеціальні коди розклеєні у комунальних автобусах «МАЗ» та тролейбусах, протягом місяця такою операцію можна скористатися й у трамваях. Система дозволяє рахувати доходи транспортників, прозоро враховувати переміщення та пасажиропотік. Також розглядають питання про впровадження такого сервісу й приватні перевізники міста.

Василь Клат додав, що вже є пропозиції щодо співробітництва й з іншими українськими банками, але вони націлені на більш сучасне впровадження електронного білету з валідаторами та оплату проїзду через спеціальну карту.

Слід відзначити, згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті» зареєстрований електронний квиток має однакову юридичну силу зі звичайним квитком та надає право на одержання транспортних послуг.