Новини

Назад

У Маріуполі обговорювали можливості та ризики створення об'єднаних громад (ФОТОРЕПОРТАЖ)

22 травня 2018, 18:13
1002
Діяльність депутатського корпусу

«Навіщо селам об'єднуватися з містом» - тема дебатів, які пройшли сьогодні в Маріуполі. Організовано захід Донецькою облдержадміністрацією спільно з Донецьким Центром розвитку місцевого самоврядування та за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Учасників дебатів привітала начальник Департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА Людмила Биченко. Вона зазначила, що для всіх присутніх питання створення заможних громад відіграє важливу роль. А цей захід дозволить обговорити всі плюси й мінуси об'єднання.

Було заявлено дві команди, одна підтримувала об'єднання, друга відповідно ні. У кожного учасника була можливість на особистому прикладі довести та відстояти свою думку.

Маріуполь представляв головний спеціаліст міськради Олександр Комар, він виступав в команді за об'єднання сіл з містами. Олександр аргументовано пояснив, чого чекає від об'єднання громад Маріуполь і що місто може запропонувати суміжним селам. «Ми розробляли свою модель за участю містобудівного інституту, неодноразово проводили її презентацію на всіх рівнях і комунікації з приміськими громадами, озвучуючи своє бачення і з огляду на інтереси всіх учасників процесу», - підкреслив Олександр Комар.

Учасники висловили побоювання, що, приєднавшись до міста, невеликі села просто розчиняться та їх інтереси не будуть враховані. У свою чергу, представник Маріуполя озвучив, як з цією проблемою готові справлятися в нашому місті. Олександр Комар сказав, що захистом інтересів всіх громад слугуватиме договір про приєднання, де чітко пропишуть всі умови об'єднання і розвитку громад, хоча чинним законодавством висновок подібних договорів або надання будь-яких гарантій не передбачено.

Дебати допомогли визначитися і знайти відповіді на хвилюючі питання. Як підсумок - кількість скептиків щодо питання захисту інтересів приєднаних сільських громад до міст зменшилася рівно наполовину. «Це дуже обнадійливий результат, який говорить про те, що реформа на правильному шляху і, врешті-решт приміські громади і міста обласного значення зможуть зрозуміти проблеми один одного і зробити правильний вибір», - підсумував Артем Вівдіч - директор Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування.