Новини

Назад

Маріуполь стане медичним центром Приазов'я

20 жовтня 2017, 17:09
3675
Суспільство, Медицина

В цьому напрямку міська влада робить впевнені кроки. Маріуполь взяв курс на розвиток кластерної медицини, яка дозволить жителям отримати необхідну діагностику та лікування в нашому місті, не виїжджаючи за його межі. Один з ключових пріоритетів - вивести охорону здоров'я Маріуполя на якісно новий рівень в лікуванні серцевих і судинних захворювань.

Маріуполь ставить перед собою завдання - стати медичним центром Приазов'я, де рятуватимуть тисячі людських життів. Місто разом з областю взяли ініціативу в свої руки, і, як результат, на розвиток вищевказаних сфер спрямовані мільйони інвестицій. Їх вклали на придбання дорогого та унікального обладнання, капітальний ремонт операційних та лікарень.

Спільні зусилля дозволять «реанімувати» охорону здоров'я Маріуполя. Так, міський бюджет поклав на свої плечі розвиток лікування серцевої патології, а область - нейросудинної. Саме серцево-судинні захворювання посідають перше місце в світі по смертності та інвалідизації.

Кардіоцентр - від лікування інфаркту міокарда до проведення відкритих операцій на серці

Уже цього року в Маріуполі для пацієнтів-сердечників відкриє двері Кардіохірургічний центр на базі ЛШМД. Для нового центру вже закупили сучасний апарат - ангіограф фірми Toshiba, аналога якого по потужності і можливостям немає не тільки у жодній міській лікарні, а й в приватних клініках. А це означає, що маріупольцям в найближчому майбутньому стануть доступні на безкоштовній основі дорогі процедури, вартість яких могла в середньому досягати від 35 до 40 тисяч гривень.

Щоб встановити даний апарат, зараз в операційній проходить реконструкція, як і у відділенні кардіології, яке також оснастять новим медичним обладнанням. Умови лікування зміняться. В палатах кожен пацієнт буде перебувати під моніторинговим спостереженням та життєзабезпечуючою апаратурою. Крім того, до чергового кардіографа будуть надходити дані хворих, суміщені на одному великому екрані. Таким чином, буде організовано цілодобове спостереження з боку всього медичного персоналу та лікарів - від постановки діагнозу до лікування.

«Сучасні технології розвиваються і рівень допомоги зростає. Керівництвом міста та Міністерства охорони здоров'я України було прийнято рішення організовувати у всіх великих містах України центри з надання допомоги хворим з інфарктом міокарда на сучасному рівні. А це створення лабораторій, які дозволяють виявити інфаркт залежну артерію під час нападу», - розповів головний лікар міської лікарні швидкої медичної допомоги Сергій Орлеанський.

Від інфаркту міокарда в Україні вмирають до 25% хворих. Мета - знизити цей показник до європейських стандартів - 3-6%. Як відзначають маріупольські медики, в цьому їм допомагає міська влада, яка виділяє гроші на ремонт і придбання коштовного обладнання.  За 20 років такого вкладення коштів в розвиток медицини вони не бачили.

Крок за кроком в Маріуполі будуть розвивати цей напрямок - аж до відкритих операцій на серці.

Врятувати життя за 90 хвилин!

Кожна хвилина дорога в боротьбі за життя людини з інфарктом. Нова техніка дозволить протягом 90 хвилин врятувати життя пацієнта. Про це розповів начальник управління охорони здоров'я міськради Сергій Данилков.

«Для того, щоб створити умови з доставки пацієнта та вчасно встановити діагноз, ми запускаємо на базі Кардіоцентру телеметрію. Закуплено обладнання для центрального пульта – 50 кардіографів, які будуть встановлені  по всім амбулаторіям та поліклінікам. Кардіограма знімається на місці та автоматично по gsm-каналам передається на контрольний пункт палати інтенсивної терапії Кардіоцентру. Лікар бачить її,  може відразу написати своє заключення та  дати команду на доставку пацієнта в стаціонар. Те, що раніше робили протягом годин, скоротиться  до кількох хвилин. Така система дозволяє задіяти мережу, минаючі швидкі та лікарні», - пояснив він.

Це зроблено для того, щоб між початком нападу і відновленням кровотоку пройшло якомога менше часу. Головна мета - знизити смертність, здешевити лікування для пацієнтів після того, як людина одужала і зменшити інвалідність. Таким чином, в Маріуполі створюється система, яка буде працювати безперебійно з можливістю надавати медичну допомогу при нападі протягом найзначиміших 90 хвилин.

Маріуполь стане лідером з лікування наслідків інсультів

У нашій країні кожна п'ята людина вмирає від інсульту або закінчує своє життя групою інвалідності. Хвороба з'являється в молодому віці (менше 45 років) з низьким відсотком повернення до праці. Тому профілактика і лікування інсультів - один із пріоритетних напрямків охорони здоров'я.

В обласній лікарні Маріуполя займаються лікуванням наслідків інсультів. Медичний заклад незабаром отримає необхідне ультразвукове обладнання експертного класу, на якому зможуть проводити діагностику церебральних артерій і виявляти симптоми, які викликають інсульт. Про це розповів головний невролог Донецької області Євген Шепотінник.

У Маріуполі будуть впроваджувати високотехнологічні методи лікування інсульту - тромболітичну терапію. Вона не нова для нашого міста. До 2014 року Маріуполь посідав перше місце в Україні за кількістю її проведення. Як результат - 80% пацієнтів поверталися до праці, а летальність була 3,3%, що нижче, ніж в європейських країнах. На жаль, через напружену ситуацію в регіоні даний напрямок здав свої провідні позиції. Зараз його збираються відроджувати.

«У найближчому майбутньому ми повторно впровадимо тромболітичну терапію і займемо провідні позиції в нашій країні. У нас все для цього є», - підкреслив Євген Шепотінник.

Лікарня отримає за державною програмою необхідний препарат. У відділенні планують впровадити технології з метою усунення бляшок у сонних артеріях. Розглядають перспективу виведення тромбу з мозкової артерії - а це 100% метод відновлення пошкодженого кровотоку. Лікувати збираються і розсіяний склероз. Буде закуплено апарат для ультразвукової діагностики судин.

Зараз в лікарні встановлюють МРТ, який буде єдиним в області на 1,5 Тесла, для діагностики захворювань головного мозку, хребта, внутрішніх органів і суглобів. Можливості цього обладнання перевищують здатності комп'ютерної томографії. Раніше, щоб отримати дане обстеження, маріупольцям доводилося виїжджати в інші міста.

Нові методи лікування нейросудинних захворювань

В обласній лікарні інтенсивного лікування Маріуполя розвивається нейросудинне відділення, яке займається інсультами і захворюваннями головного мозку.

«У нас в порівнянні з минулими роками медицина зробила крок вперед. За 9 місяців у нас зроблено набагато більше операцій - ми оперуємо інсульти. А коли ми отримаємо нове обладнання для нейрохірургів, то це стане серйозним кроком вперед. Ми зможемо більш якісно і в повному обсязі оперувати інсульти», - розповіла головний лікар лікарні Ольга Голубченко.

Вона зазначила, що в лікарні будуть не тільки лікувати інсульти, а й крокувати в напрямку їх профілактики. Тому якщо у жителів з'явилися скачки тиску, головні болі, симптоми, яких для них не були характерні, то потрібно відразу звернутися до дільничного чи сімейного лікаря. У центрах первинної допомоги є неврологи, які можуть подивитися і в разі необхідності направляти в обласну лікарню.

«На сьогоднішній день ми надаємо допомогу на високому рівні, але з новим обладнанням наші можливості розширяться і тоді нашим жителям не треба буде їхати за медичною допомогою в інші міста України», - підсумувала Ольга Голубченко.