Новини

Назад

Для протидії насильству в сім'ї у Маріуполі запущений пілотний проект «Поліна»

05 лютого 2018, 17:53
2191
Суспільство, Соціальне забезпечення

У Маріуполі заробив проект «Поліна». Він спрямований на протидію насильству в сім'ї. Реалізується він спільними зусиллями Поліції та соціальних служб міста.

Деталі взаємодії обговорили під час робочої наради заступник міського голови Ксенія Сухова, директор Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради Надія Астанина з представниками правоохоронних органів.

У мобільні групи, що працюють в рамках проекту «Поліна», входять представники різних підрозділів поліції: слідчі підрозділи, дільничні офіцери, інспектори ювенальної превенції. Суть роботи - боротьба з наслідками домашнього насильства. Також будуть виявляти та попереджувати причини такого явища. Робота над цим ведеться спільно з соціальними службами.

Спочатку на виклик приїжджає патрульна поліція. Їх завдання - мінімізувати конфлікт та оформити документацію. Якщо вони ідентифікують виклик як домашнє насильство, передають сигнал групі «Поліна». Підрозділ складає протокол про адміністративне правопорушення, направляє на судмедекспертизу, відкриває кримінальні виробництва, спрямовує на корекційну програму сторону агресії.

У разі, якщо потерпілому від домашнього та гендерно-обумовленого насильства потрібен тимчасовий притулок, їх поліцейські доставляють в Шелтер. Це соціальний центр, де постраждалі можуть тимчасово жити та отримувати підтримку.

«Шелтер вже функціонує в Маріуполі та став домівкою для кількох жінок та дітей, які постраждали від домашнього насильства. Розрахований він на 10 осіб. Але у разі необхідності його буде розширено», - зазначила Ксенія Сухова.

Надія Астанина в свою чергу додала, що дуже важливо проводити повторні перевірки сімей, де були виявлені факти насильства. При цьому вона підкреслила, що потрібно розмовляти з сусідами цих сімей та з їхнім оточенням.